Става все по-интересно! Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Доун се

...
Става все по-интересно! Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Доун се
Коментари Харесай

Сондата Доун с нови снимки на Церера!

Става все по-интересно! Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Доун ” се приближава до планетата-джудже Церера и към този момент разполагаме с нови фотоси!

През идващите няколко седмици фотосите на “Доун ” ще стават все по-добри и по-добри, ще се виждат от ден на ден нови и нови неща… и това ще продължи до 6-ти март, когато автоматизираната станция ще влезе в орбита към Церера.

С това задачата на “Доун ” ще бъде първата, посетила планета-джудже! 2015 година в действителност е годината на планетите-джуджета, защото около “Доун ” следим със спотаен мирис и задачата “Ню Хърайзънс ”, която на 15-ти януари стартира ранните наблюдения на Плутон.

Както Церера, по този начин и Плутон, към момента не са посетени от галактически апарат… Всички галактически запалянковци се чудят какви ли чудеса ще бъдат снимани там?

Снимките от “Доун ” на Церера към момента не са по-добри от тези на галактическия телескоп “Хъбъл ”, само че ръководителите на задачата са безапелационни, че до края на януари сондата ще е задоволително близко, с цел да бъде надмината резолюцията на “Хъбъл ”.

“Последните фотоси ни загатват структури за пръв път, като кратери ”, оповестява Андреас Натюс от института “Макс Планк ” в Германия, където е издигната камерата.

Снимка на Церера от “Доун ”, снимана на 13 януари. Credit: NASA/JPL-Caltech

Планетата-джудже Церера се намира в основния астероиден пояс – т.е. сред Марс и Юпитер. Тя има диаметър от 950 километра и се смята, че има огромно количество воден лед. Някои учени даже считат, че под повърхността има океан.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР