Става въпрос за безболезнен и безкръвен начин на лечение.Предлагаме ви

...
Става въпрос за безболезнен и безкръвен начин на лечение.Предлагаме ви
Коментари Харесай

Д-р Илиян Стоев: Дисковата херния и шиповете вече могат да се… изпаряват

Става въпрос за неусетен и анемичен метод на лекуване.

Предлагаме ви изявление по тематиката с един от водещите неврохирурзи в България, доктор Илиян Стоев. Той е от основателите на първата по рода си у нас профилирана болница за лекуване на гръбнака – СБАЛ “Гръбначен център ”. Специалистът работи повече от 30 години в Клиниката по неврохирургия на ВМА- София. Специализирал е в Германия, Англия, Австрия, Италия и Кувейт. Според него комбинацията от ендоскопия и лазерен лъч безусловно изпарява дисковата херния и шиповете по костите. Манипулацията е безболезнена, а упойката е комбинирана, което дава опция пациентът да реагира, в случай че бъде наранено нервно коренче.

– Д-р Стоев, в какво се показва новият лазерен способ, който към този момент прилагате във вашата болница?

– Той е композиция от два метода. Единият е познатата към този момент ендоскопия, при която се вкарва дребна тясна тръба с оптична система в зоната на интервенцията. Това става през напълно дребен прорез на кожата – единствено 1 см, което обезпечава облик на монитора. Чрез другия способ отстраняваме ненужните тъкани – костен шип или дискова херния. Именно те притискат нервите. Това става посредством изпаряване с лазерен лъч, направляван ендоскопски.

– Болезнена ли е цялата тази процедура?

– Манипулацията е безболезнена и най-важното – доста бързо води до възобновяване на пациента – единствено в границите на няколко часа. И няколко дни по-късно индивидът минава към естествен темп на живот.

– Казвате, че и упойката е комбинирана. Няколко думи за нея – какви са преимуществата?

– Анестезията на тази операция е композиция от така наречен седация – това значи общо угнетяване на нервната система, на възприятието за боязън и болежка, само че без да се лишава съзнанието на болния, и локална анестезия – посредством инжектиране на локален анестетик. По този метод пациентът има чувства в зоната на интервенцията, а това разрешава да реагира при влияние върху нервното коренче. Така се заобикаля увреждането му при инервацията.

– Д-р Стоев, стана ясно, че единствено във вашата болница към този момент се ползва този нов способ. Отдавна ли се употребява в по-развитите страни?

– Новият способ е един от най-модерните в света, заради което даже и в Европа не са доста страните, които го ползват. Въпреки че е извънредно ефикасен и неусетен метод за безкръвно лекуване.

– Вас какво ви стимулира и по какъв начин успяхте да го въведете у нас?

– Ние сме пионери в минимално инвазивната хирургия в България, по тази причина вършим всичко допустимо и у нас да бъдат въвеждани най-новите достижения на медицината в тази област. Какво ни стимулира – стимулира ни волята непрестанно да усъвършенстваме както обичайните оперативни способи, по този начин и да влагаме в нови минимално инвазивни технологии. Така подобряваме грижата за здравето на хората.

– Знаете ли, съгласно мен по-важно за нашите читатели е да посочите какви болести се лекуват и повлияват от този нов метод на лекуване.

– Като начало сме се концентрирали в лекуването на дегенеративните болести на гръбначния дирек и преди всичко – в региона на кръста.

– Кои са най-честите заболявания в региона на кръста, върху които повлиявате?

– Основно дискови хернии и гръбначна стеноза.

– Д-р Стоев, да поговорим и за другите новаторски способи, които се ползват у нас, и те ли са минимално инвазивни?

– Разбира се, ползват се и други новаторски способи, които също са минимално инвазивни хирургични методики. Смея да настоявам, че посредством тях се третират и лекуват съвсем всички болести на гръбнака, които се появяват в резултат на остаряването и увреждането на хрущялните междупрешленни дискове. Става въпрос за дребните стави сред прешлените – тези, които се появяват поради стесняването на отворите, през които минават нервите. А също и за така наречен спондилолистеза, което значи превъртане сред два прешлена и предизвиква прилепяне на нерва.

– Като приказваме за инвазивни способи, към този момент си представяме дребни сечения и впрочем. Така ли е?

– Точно по този начин. Тези интервенции също се правят посредством минимални отвори с локална анестезия. И те също водят до бързо, дейно и трайно възобновяване на пациентите.

– След интервенцията постановат ли се някакви процедури?

– Непременно. Правят се физиотерапия и кинезитерапия. Хората би трябвало да запомнят, че тези физиопроцедури са значими, а задачата да ги прилагаме след такава интервенция е да научат нашите пациенти упражненията за поддържане на гръбнака, както и верните придвижвания и стойка. Ако съумеят да се оправят, няма да позволен да се стигне отново до същия проблем.

– Така или другояче дегенеративните проблеми на гръбнака, изключително с възрастта, няма по какъв начин да се избягнат…

– Така е. Ние не можем да ги избегнем тези проблеми, само че нашата цел е да приведем пациентите в такова положение, да им помогнем по метод, който няма да разреши дегенеративните промени да доведат до трайни и инвалидизиращи увреждания.

– Разбирам. А можете ли да посочите каква успеваемост постигате при тези минимално инвазивни лечебни способи?

– Бих споделил – висока, движи се сред 75 и 80%, изключително в случай че пациентите не са подценили положението си и са взели навременни ограничения. Болките в гръбнака не трябва да се подценяват, с цел да не се стига до затруднения.

– В какво се показват затрудненията?

– В парези – тогава нервните коренчета са необратимо повредени. Знаете ли, че сериозният миг е, когато изчезне болката и се появи парезата. – Много хора страдат от дискова херния, от шипове, от стенози, от редица още гръбначни болести.

– Моля ви да посочим и напомним признаците, на които би трябвало да се обърне най-голямо внимание.

– Два типа недоволства пораждат при тези дегенеративни болести – недоволства от болки и изтръпвания в зоната на кръста, шията, ръцете. Всичко това е разследване от стеснените отвори на нервните коренчета. А при задълбочаване на болестта се стига до парези, понижава се силата на мускулите. Човекът стига до неспособност да прави някои придвижвания. И още един признак ще посоча – мъчно задържане на урината.

– Какво ще посъветвате хората с сходни проблеми? Кога да потърсят помощта на експерт?

– Ще ги съветвам да потърсят експерт, още когато се появи болката. И безусловно да им се направи ядрено-магнитен резонанс. Това проучване разрешава да се сложи допустимо най-точната диагноза и да се предприеме подобаващото лечение…

Интервю: Яна Бояджиева

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР