Статуята на британския империалист Сесил Роудс, който играе важна разширяването

...
Статуята на британския империалист Сесил Роудс, който играе важна разширяването
Коментари Харесай

Оксфордският университет се отказа от премахването на статуята на Сесил Роудс

Статуята на английския империалист Сесил Роудс, който играе значима разширението на владенията на Обединеното кралство в южната част на Африка, няма да бъде отстранена от оксфордския лицей „ Ориел “, съобщи Блумбърг.

Мемориалът, който е гледа към улица Хай Стрийт в централната част на Оксфорд, през последните години се трансформира в обект на яд и рецензии от студенти и по-широката общност. През лютото на 2020 година в разгара на демонстрациите в поддръжка на придвижването „ Животът на чернокожите има значение “ хиляди хора излязоха по улиците с искане статуята на Роудс в Оксфордския университет да бъде демонтирана.

Днес обаче от управата на колежа се отхвърлиха от премахването на мемориал с претекста, че „ регулаторните и финансовите провокации “ по този развой са прекомерно огромни. Вместо това управата предлага статуята да бъде показана в нов подтекст, даващ по-добра визия за предишното на Роудс, посредством нови физически детайли и виртуални запаси.

Самият Роудс е приключил колежа „ Ориел “, като оставя в наследството си подаяние в голям размер от 12,5 милиона паунда днешни пари, с които се основава стипендията „ Роудс “, даваща опция на студенти от територии под английско ръководство или бивше английско господство, както и на тези от Германия, да учат в Оксфордския университет.

Той е прочут с расистките си убеждения за превъзходствата на англосаксонската раса и поддържа дейното заселническо колонизиране на териториите на Британската империя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР