Статуя на Аполон Цитарод, свирещ на китара, за която се

...
Статуя на Аполон Цитарод, свирещ на китара, за която се
Коментари Харесай

Откриха статуя на Аполон с китара при разкопки в древен черн...

Статуя на Аполон Цитарод, свирещ на китара, за която се счита, че е била направена през 2. век, е открита по време на разкопки в античния град Прусиас Ад Хипиум в Дюздже, Северна Турция. Статуята е висока почти 1.90 м и необятна 60 сантиметра. Фигурата е с покривало през раменете и гола от кръста надолу. Главата има корона от лаврови листа.

 IHA

Според изказването, направено от община Дюзче, новите находки са открити при разкопки, осъществени с разрешението на Генералната дирекция за културно завещание и музеи в античния черноморски град в региона Конуралп.

 IHA

Екипът за разкопки на община Дюзче и археолозите, работещи пред сцената на античния спектакъл, този месец откриха няколко нови артефакти.



По време на разкопките в античния спектакъл, където бе разкрита статуята на Аполон, бе открита и друга скулптура на женска фигура със същите размери, като се допуска, че принадлежи към същия интервал.

 IHA

Община Дюзче разгласи, че по време на археологическите разкопки в античния град Прусиас пъкъл Хипиум са открити още доста артефакти.

 IHA

Беше обявено, че Археологическият музей в Истанбул е бил потърсен за подпомагане при реставрацията на скулптурите. 

 IHA

Кметът на Дюзче доктор. Фарук Йозлю посети мястото на разкопките и съобщи, че са открити извънредно скъпи статуи в региона. " Намирането на статуята на Аполон е значима повратна точка за историята на Дюзче. Това е сърцето на Западното Черноморие в античността ", съобщи той.

 IHA

Йозлю добави: „ Античният спектакъл е с потенциал от 10 хиляди, а античния град е имал население от почти 100 хиляди души. Дюздже е прочут като град, основан през републиканския интервал на Турция. Но разкопките потвърждават, че града е с вековна история, люлка на антична цивилизация, датираща от преди Христа. Нашите разкопки няма да се лимитират единствено до театъра “, приключи той.

 IHA

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР