Статията е публикувана в брой 11/2013 на Списание 8Какво прави

...
Статията е публикувана в брой 11/2013 на Списание 8Какво прави
Коментари Харесай

Инвестиция „Родолюбие“

Статията е оповестена в брой 11/2013 на Списание 8

Какво прави цяло лято един съумял и богат човек? Изтяга се на плажа в първокласен курорт? Сигурно за мнозина е правилно. Но не и за доктор Милен Врабевски, създателя на фондация „ Българска памет “. Докато „ си почива “, той чертае бъдещето на децата от българската диаспора, на даровити младежи от отдалечените региони на страната...  Обикаля Източна Тракия, стига даже до Мала Азия, с цел да избавя българското, което е оживяло там - материално и духовно.

Доста старомодни, също така обречени хрумвания, биха споделили злите езици. Но дали? Мисията на доктор Врабевски е образец за това по какъв начин самичък човек може да направи огромна Промяна.В последно време името му се чува все по-често. Преди броени дни Европарламентът го разгласи за „ Европейски жител на 2013 година “ дружно с огромния акад. Валери Петров. Бившият американски президент Бил Клинтън го предложения в своята „ Глобална самодейност “- най-влиятелната неправителствена организация в света, в която членуват Тони Блеър, Бил Гейтс, Уорън Бъфет. Президентът Росен Плевнелиев го назова същински труженик на българщината. Българският дарителски конгрес му присъди специфичната си премия за развиване на благотворителността в България.

С какво този ухилен млад мъж прикова вниманието към себе си? Без звук, без фанфари, без грам суетност доктор Милен Врабевски години наред тихичко работи, с цел да направи света по-добър. Неговият модел се основава на една ексцентрична инвестиция - не доста пари, не супертехника, а... родолюбие. Лекарят влага в огромни количества своето лично и това, което съумява да разсъни у другите. И, става известно, това толкоз нематериално нещо има необикновен капацитет да  трансформира - и мисленето, и битието.
Д-р Врабевски е богат човек – само че не поради парите, макар че е доста сполучлив в бизнеса си (Той e създател и изпълнителен шеф на „ Комак Медикал “ - най-голямата частна научноизследователска организация в Югоизточна Европа.) А поради необятната душа и размаха, с който всеки ден прави добрини.
„ Парите служат, с цел да се прибавя стойност към живота на близък. Колкото повече даваш, толкоз повече ти се връща от Господ “ - е житейското кредо на лекаря предприемач и филантроп.
За Милен даването не е подмятане на лепта, а разкриване на благоприятни условия. Инвестицията „ родолюбие “ усъвършенства бизнеса; подкрепя решаването на демографски проблеми; гради стопанска система на знанието; дава опция за реализация на младите тук, тъй че да желаят да останат; усъвършенства средата, в която живеем;  посредством съответни дейности връща наличието на станалата в последно време куха фраза „ запазване на културно-историческото завещание “.
ЗНАНИЕТО КАТО СИЛА
Айсен Сапунджи е от Якоруда. Тя е най-младият основен редактор в България – управлява изданието „ Нова медия Якоруда “, което потегля като учебен вестник, само че към този момент се популяризира из задачите Югозападни Родопи. Айсен го оглавява още като ученичка, само че в това време приключва гимназия и към този момент е студентка по архитектура. Подготвила се е за изпитите с помощта на стратегия на фондация „ Българска памет “ – учредена през 2008 година от лекаря.

Искър, който бил на път да напусне учебно заведение, също се присъединил в програмата. Осъзнал, че образованието е мощ и се стегнал – станал първенец, знаменосец на учебното заведение и към този момент също е студент. Само тази година 300 деца от Югозападните Родопи са минали през кандидатстудентските курсове на фондацията. В университет са признати 150. Десет младежи от едно село аплайват медицина във Варна. И реализират впечатляващия междинен триумф от 5,25!

 „ В този далечен край множеството фамилии не могат да си разрешат кандидатстудентски курсове. А знаете ли какъв брой съзнателно учат децата, като видят, че някой желае да им помогне. Колко малко е нужно, с цел да пробият. Трябва да им се даде еднакъв старт. Той е значим, с цел да осъзнаят, че държат ориста в своите ръце. Образованието дава благоприятни условия за реализация, оттова и за по-добър живот. То уголемява мирогледа, което е доста значимо за тези общности “, споделя доктор Врабевски.
При една от летните си обиколки в Източна Тракия той посещава родното място на прародител си Стоян – воин от две войни с ордени за смелост. Село Мокрошево, през днешния ден Шукрю паша в Турция, в миналото било в рамките на България (то е единствено на 4 км по въздуха от Малко Търново). Там живеят едвам 100-ина души, само че неотдавна има две студентки. Следват българска лингвистика в Шуменския университет. Подпомага ги фондацията на доктор Врабевски „ Българска памет “.
 Д-р Врабевски измежду участниците в тазгодишния есенен семинар на фондация „ Българска памет “ във Варна. Д-р Врабевски измежду участниците в есенния семинар на фондация „ Българска памет “ във Варна.

ОТ ЯКОРУДА ДО БРЮКСЕЛАйсен е измежду десетките младежи, които всяка година посещават Брюксел  по друга стратегия на фондация „ Българска памет “. „ Така схващат, че без значение че произлизат от отдалечените региони, се равностойни жители на една от 28-те членки на Европейски Съюз. Виждат какво съставлява Европа през днешния ден и посредством това – новото място на България в този свят, нейния нов престиж и опциите, които това дава. Осъзнават европейската си принадлежност и какво значи единение в многообразието. Разбират, че да си горделив европеец, значи първо да си горделив, че си българин. Националната еднаквост не се опълчва на европейската, в противен случай - двете са скачени съдове. Точно родолюбието ни прави същински европейци! Като учим децата на история, те разбират освен че сме една от най-старите страни в Европа, а и че нашата държавническа мисъл е пропагандирала експорт не на принуждение, а на просвета, култура, просвета, обучение! “, стимулира решението си доктор Врабевски.

От 2007 година фондация „ Българска памет “ провежда семинари, в които годишно се включват по близо 600 младежи. „ Образователната стратегия е фокусирана  върху поддържане на родолюбието – изнасят се лекции по история, етнология. Постепенно манталитетът се трансформира, тъй като гордият с произхода си желае заедност, да се грижи за своята среда и да израства в нея “, изяснява меценатът. На семинарите децата учат какво съставлява Европейски Съюз и по какъв начин се печелят пари по европроекти. Срещат се с общественици, с известни и съумели българи, с цел да видят, че и в нашата страна може да се съумява. „ Това ги ентусиазира, те стартират да желаят да вземат участие в построяването на своето общество, тъй като се усещат неразделна част от него “, изяснява доктор Врабевски.

РЕБЪЛГАРИЗАЦИЯ
Образователните стратегии на фондацията са предопределени освен за деца от смесените и стопански по-изостаналите региони у нас, а и за българската диаспора в Молдова, Украйна, Македония, Западните околности... Д-р Врабевски назовава тези семинари „ ребългаризационни “, тъй като, както споделя: „ без значение от диалектите си на третия ден децата проговарят на чист български. Няма нищо по-обединяващо от езика заветен на моите предци. Генната памет се усилва при пряк контакт, тъй като кръвта вода не става. “

Той вижда диаспората като натурален контейнер на българщина, в който обаче би трябвало да се влага. Прави първото българско учебно заведение в Атланта, Съединени американски щати, където има огромна българска общественост. Съвместно с издателство „ Българска култура “ фондацията му подарява 25 000 тома учебници по български, история, география, физика, биология на 30-ина учебни заведения в Молдова, в които се преподава български език. Според доктор Врабевски това е значимо, тъй като сега си отива последното потомство отвън страната, говорещо чист български.
Д-р Врабевски мечтае да види приключен Коридор №8. Според него това е значимо, тъй като „ за нашите сънародници от Македония и Западните околности това са 2 часа път с кола, само че не до Белград, а до София, където на нашия Бродуей - „ Раковска “, ще имат доста повече хубави страсти, тъй като знаят езика, имат същата просвета, същия нрав, където са топло одобрявани, няма дискриминация по отношение на тях и всяка минута се убеждават, че сме една кръв. “
Още една цел има шефът на фондация „ Българска памет “ – да наложи в Европейски Съюз названието „ българска писменост “, а не просто кирилица. „ На Запад под кирилица нормално се схващат съветските букви. Боря се в европейските структури кирилицата публично да бъде наречена българска и да се разгласи, че измежду формалните писмености на Европейски Съюз са латинска, гръцка и българска. Като повдигна тази тематика във форумите, даже злобарите млъкват. Защото родолюбието е най-силният сплотяващ фактор за цялата нация. “Тази идея му дава сили и религия да работи въодушевено безусловно, както към този момент споменахме, от Брюксел до Якоруда. Фондацията на доктор Врабевски „ Българска памет “ има офис в родопското градче от 6 години. „ Преди това локалните поданици всеобщо се пишеха турци при преброяванията, а нямат и една турска молекула. Не схващат езика и им липсва вътрешната вътрешен глас към него. С активността на нашата фондация на последното броене 50% от популацията се писа българи. Сам частен вложител реализира такова нещо, а къде е страната да се опълчи на отбългаряващата агитация измежду нашите сънародници? Особено в чужбина “, учудва се доктор Врабевски.

 3+19 ДЕЦА
Д-р Врабевски има 3 деца. В демографската рецесия прави и друга персонална инвестиция в раждането на повече българчета. Той е първият огромен донор на фондация „ Искам бебе “ и един от тези, с помощта на които фонд „ Инвитро “ към този момент е реалност и работи.

„ Наистина е огромен броят на хората, които желаят да имат деца, само че им е невероятно чисто физически, а и не могат да си разрешат да платят за инвитро. Затова е отлично, че има фонд и хиляди двойки към този момент са минали през него. Горд съм, че съм оказал помощ да се родят 19 деца “, споделя той и сочи икона на стената - подарена му е от ощастливено семейство. На бюрото си държи и тетрадката с десетки благодарствени писма от хора, станали родители с негова помощ.
РОДОЛЮБИЗНЕС
Д-р Врабевски е отпред на научноизследователска организация, която работи в 16 страни и е най-голямата в своя бранш в Югоизточна Европа. Тя е и главен спонсор на фондацията. Според лекаря предприемач и филантроп родолюбието подхранва бизнеса и назад. В офисите си зад граница избира да наема наши сънародници от диаспората.
 „ Така България се утвърждава като стопански фактор в живота на тези хора. С инвестицията, първо, се усъвършенства цялостната им среда. Второ, посредством българска икономическа конструкция те се включват в планове, където са в пъти по-добре платени. Това се прави оценка и интернационалният ни имидж пораства “, безапелационен е докторът.

БГ РОК
Той е човек със забележителни знания по история, огромен обсег в мисленето и необикновено разнородни ползи. Написа и сложи на сцена първия български рокмюзикъл - „ Синева “, композира музика, написа песни, прави аранжименти, записва албуми с одобрени имена на международния рок, сътвори продуцентска къща и оборудва супермодерно звукозаписно студио. Албумът му с Джон Лоутън влезе в топ 50 на „ Класик Рок “ за най-хубави на 2012 година В новия албум отново с Лоутън вземат участие и музиканти от паметната тайфа „ Тото “ - барабанистът Саймън Филипс и вокалистът Джоузеф Уилямс. Но и заниманията, и ползите му поддържат идеята родолюбие.
 „ Всичко, което спечелим от продажбите, ще отиде във фондацията “, декларира доктор Врабевски и изяснява:  „ Няма смисъл единствено да се жалваме от чалгизацията, а да не вършим нищо. Без да преча никому, сътворявам опция – български артикул на международно ниво.
Не може без персонални старания да имаш искания към средата си. Ако ти се скапе тротоарът, оправи го, вместо да чакаш на общината. Нима ще стоиш в мизерията и ще я търпиш, единствено тъй като не ти е обвързване?! Давай на другите, колкото можеш, тъй като живот, без да даваш, е вегетация. Успявай, с цел да добавяш към общия триумф! “.
Въпреки колосалните начинания, в които Врабевски хвърля обилно пари, време и сила, той е безапелационен, че му следва доста работа. Иска поколенията, които идват след него, да живеят в по-добра България. И в случай че в миналото децата му го попитат направил ли е нещо за това, да може с чиста съвест да им отговори с „ да “.Това е доктор Милен Врабевски.

До 15 февруари може да гласувате за доктор Милен Врабевски в състезанието „ Мъж на годината "
Билет за концерта на Intelligent Music Project на 23 февруари може да купите тукВижте тук всички дати от турнето

 На тържествена гала в Брюксел ръководителят на Европейския парламент Мартин Шулц (вдясно) връчи на доктор Милен Врабевски наградата „ Европейски жител на 2013 година “ На тържествена гала в Брюксел ръководителят на Европейския парламент Мартин Шулц (вдясно) връчи на доктор Милен Врабевски наградата „ Европейски жител на 2013 година “
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР