Статистиката на МВР показва, че всяка трета жена в България

...
Статистиката на МВР показва, че всяка трета жена в България
Коментари Харесай

Мирослав Боршош: Представяме изложбата „Не си сама“ и подкрепяме едноименната кампания, които привличат вниманието върху темата за домашното насилие над жени

Статистиката на Министерство на вътрешните работи демонстрира, че всяка трета жена в България е подложена на домашно принуждение!

Ужасяващ проблем, пред който общество и институции не би трябвало да стоим безучастни! Тази художествена акция има за цел да притегли вниманието върху тематиката “ – сподели заместник-кметът на София Мирослав Боршош, който участва на откриването на изложбата „ Не си сама “, показана в Галерия навън на Столична община до 27 ноември.

Художествени фотографии с лицата на актрисите Йоана Буковска-Давидова, Десислава Бакърджиева, Биляна Георгиева, Дария Симеонова и Силвия Петкова срещат преминаващите през градина „ Кристал “. Те демонстрират по какъв начин наподобяват жертвите на домашно принуждение, чиито белези – ментални и физически – постоянно остават скрити от обществото.

Домашното принуждение над дами се задълбочава както в България, по този начин и по света. За страдание, този проблем постоянно остава нечут, неразбираем и затворен в границите на фамилията. Екипът на акцията „ Не си сама “ работи безплатно, с цел да накара жертвите да потърсят помощ и протекция, само че и да приобщи обществото към този многопластов проблем. Социалната среда играе основна роля в разпознаването на жертвите на домашно принуждение и преодоляването на този проблем. Идентифицирането на казуса пред самите жертви също е от голямо значение, защото доста от тях не се разпознават като такива или не осъзнават какъв брой тежки и трайни са следствията за тях и за така наречен „ косвени жертви “, които стават неволни наблюдаващи и най-често са деца.

Обикновено жертвите на домашно принуждение са държани затворени в дома си, унизени, бити, обиждани, унижавани и манипулирани с години от сътрудници, съпрузи или бащи. Жени на възраст сред 15 и 45 години са изложени на доста по-висок риск да се трансфорат в такива жертви, в сравнение с да се разболеят от рак, да преживеят пътен случай, да се разболеят от малария или да попаднат под военна опасност, сочи статистика на Организация на обединените нации.

Само през 2021 година в България са регистрирани публично 2 816 дами, които са потърсили помощ. Статистиката демонстрира, че едвам 5% от жертвите търсят помощ. Част от подадените тъжби приключват с ликвидиране на жертвата, единствено тъй като насилникът не е бил разпознат и осъден в точния момент. Според данните на Министерство на вътрешните работи, единствено за първите пет месеца на 2022 година жертвите на домашно принуждение са 4 пъти повече, в сравнение с полицията е записала за цялата 2021 година

, посредством които има за цел да среща евентуални и действителни жертви, обществото и институциите за домашното принуждение, по какъв начин то да бъде разпознато в точния момент, по какъв начин да се работи взаимно и дейно и с това да се предотвратят бъдещи трагични последици.

25 ноември е разгласен за Международен ден за елиминиране на насилието против дамите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР