Статична е картината на обществените нагласи – електоралната подкрепа спрямо

...
Статична е картината на обществените нагласи – електоралната подкрепа спрямо
Коментари Харесай

„Тренд“: Все повече хора смятат, че предсрочни парламентарни избори са необходими

С татична е картината на публичните настройки – електоралната поддръжка по отношение на партиите и оценката за институциите остават сходни с изследването през юли , сочат данни на " Тренд ". 

Проучването на „ Тренд " е по поръчка на вестник „ 24 часа " и е  отдадено на настройките на българите по отношение на главните институции и партиите. Изследването е осъществено в интервала сред 2 и 8 септември 2023 година посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " с таблет измежду 1002 души на възраст 18+. 

Според данните се покачва делът на смятащите, че предварителни парламентарни избори са нужни , а дистанцията сред двете водещи политически сили е близо 7%.

Привържениците на концепцията за нови парламентарни избори се повишават с 6% по отношение на изследването през юли, като този месец доближават 31%. Въпреки това, мнението, че не са нужни предварителни парламентарни избори се споделя от близо половината (47%) от българите. 

От организацията не записват основна смяна в оценката за работата на главните институции и електоралната картина. Парламентът остава с обичайно ниски равнища на позитивна оценка (14%), като не се следи динамичност по отношение на последното ни изследване през юли.

Положителна оценка към работата на кабинета „ Денков “ показват 22% , сочат още данните на „ Тренд “. Отрицателната оценка се покачва в трето следващо проучване, като през септември доближава 68% . Най-голям дял на поддръжка, държавното управление среща измежду последователите на „ Продължаваме промяната-Демократична България " -  над три четвърти от тях поддържат кабинета. Запазва се разделянето в отношението по отношение на кабинета измежду симпатизантите на ГЕРБ на две почти равни групи. Електоратите на останалите обединения показват в голямото си болшинство негативна оценка.

Незначителна смяна има и в оценката за работата на президента. Въпреки изострянето в тона сред държавното управление и президента, позитивната оценката за работата на президента е на познатите равнища от 36%, а негативната - 52%.

ГЕРБ остава първа политическа мощ с поддръжка от 24,9% измежду гласуващите, следвани  от обединяването „ Продължаваме промяната-Демократична България " (18,3%) . „ Възраждане " резервира третата си позиция с поддръжка от 16,1% от гласуващите. Четвъртият в подредбата е Движение за права и свободи (13,4%) , а петото място остава за Българска социалистическа партия (8,7%) . Има Такъв Народ също резервират позицията си на ръба на парламентарната преграда - 4,2 на 100 , показват от " Тренд ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР