Стартовата заплата на учителите, която в момента е 760 лева,

...
Стартовата заплата на учителите, която в момента е 760 лева,
Коментари Харесай

Стартовата заплата за учители става 920 лева

Стартовата заплата на учителите, която сега е 760 лв., става 920. Това се схванаха от Министерството на образованието и обществените сътрудници, които подписаха новия групов трудов контракт, съобщи БГНЕС.

От министерството се надяват да покачат привлекателността да учителската специалност посредством повишение на заплатите.

Така стартовото възнаграждение за учители и други педагогичен експерти става 920 лв., за старши учителите и старши възпитателите – 955 лв., а за основен преподавател – 1005 лв..

Предвижда се и по-високо възнаграждение на шефовете и заместник-директорите, както и за педагогическите експерти, за които работата с деца не произтича от директните служебни отговорности. Наставничеството на учителите също ще се заплаща с не по-малко от 60 лв. месечно.

„ Предвижда се и нарастване на средствата за т. нар лекторски часове. Това са часовете, които са над минималната наложителна преподавателска норма ", обясни заместник-министърът на образованието инж. Таня Михайлова.

Увеличението би трябвало да се случи на 1 януари 2019 година, само че при положително осъществяване на бюджета е допустимо то стане факт от началото на новата образователна година през месец септември.

Новият групов трудов контракт подчертава и върху създаването и използване на политики за недопускане на експанзия в учебно заведение.

„ Промени, които са ориентирани към по-ясно и тъкмо регламентиране на правата и отговорностите на възпитаници и родители. Предвидено е родителите, при записването на учениците, да се срещат с всички нормативни условия, а това да се твърди с техния автограф. След това те са длъжни да съблюдават условията на съответното учебно заведение. Предвидена е и взаимна работа по реализиране на Стратегията за възпитателната активност. Училището в никакъв случай не е бягало от втората функционалност, която извършва, а точно възпитателната работа ", счита зам.-министър Михайлова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР