Стартират процедурите по обсъждане на Бюджет '2019 на Столична община.

...
Стартират процедурите по обсъждане на Бюджет '2019 на Столична община.
Коментари Харесай

Бюджетът на София за 2019 г. ще надхвърли 1,5 млрд. лева

Стартират процедурите по разискване на Бюджет '2019 на Столична община. Проектът за бюджет е в размер 1,587 милиарда лв. Това сподели при показване на плана за бюджет през днешния ден кметът на София Йорданка Фандъкова дружно със заместник-кмета на Столична община Дончо Барбалов.

"От 2012 до 2017 година увеличихме личните доходи на София със 184 млн. лева без повдигане на налозите с ограничения за по-добра събираемост и развиване на стопанската система на града. За тази година не залагаме нарастване на налозите отвън променените от Народното събрание като ще предложим на общинския съвет да одобри минималните прагове и за колите, и за парцели в курортни селища, които не са главно жилище. Капиталовата стратегия е 1/3 от бюджета – над 551 млн. лева От тях 58% са средства, които сме защитили и обезпечили от европейските стратегии (324 млн. лева.) ", изясни Фандъкова.

Тя акцентира, че целите са поредни в последните години. На първо място е екологията – възстановяване на качеството на въздуха и непорочност в града.Догодина ще е подготвен първият сектор от третата линия на метрото, което е най-големият транспортен и екологичен план. До края на 2019 година метрото ще се движи от бул. „ Вл. Вазов “ през "Орлов мост ", центъра до „ Красно село “. Осигурените средства за метрото са 306 млн. лева

"Почти 133 млн. лева са вложенията в 172 нови рейса и 13 нови трамвая, които пускаме до края на тази и през идната година. 51,3 млн. лева са за създаване и ремонт на съществени улици и булеварди, а 38 млн. лева сме обезпечили за ремонт и поддръжка на улици на територията на цялата община. Осигурили сме 17,6 млн. лева за главния ремонт на трамвайните трасета по ул. „ Каменоделска “ и бул. „ Цар Борис III “ и 206 млн. лева е бюджетът за непорочност, като в него сме заложили средства за увеличение на миенето и машинното метене на улици, както и по-честото събиране на едрогабаритни боклуци. Почти 18 млн. лева влагаме във възобновяване на паркове – продължаваме ремонта на Западен парк, както и нови алеи и облагородяване на Южен парк, Северен парк, "Борисова градина " и парк „ Дружба “. От тях 4,5 млн. лева ще влагаме във възобновяване на детски площадки. Отделно 10 млн. лева ще влага общинското сдружение „ Софийски парцели “ в разширението на парк „ Възраждане “ и създаване на първия аквапарк ", посочи кметът.

Другите планове са:

693 хиляди лева влагаме в продължаващата реорганизация на Зоологическата градина.

17,7 млн. лева отделяме за рекултивиране на старите сметища в кв. „ Суходол “, в с. Долни Богров и за хранилище „ Садината “.

Предвидили сме 400 хиляди лева за закупуване на мобилна автоматизирана станция за премерване на качеството на атмосферния въздух.

Постоянен приоритет в последните години е образованието с създаване и рационализация на детски градини и учебни заведения. Общо плануваните средства за вложения са 67,7 млн. лева

18,7 млн. лева сме отделили за създаване на 15 нови детски градини и цялостни реконструкции с разширения на остарели.

9,3 млн. лева влагаме в създаване на нови пристройки и физкултурни салони на 12 учебни заведения.

39,7 млн. лева влагаме в главен ремонт и енергийна успеваемост на 26 учебни заведения и детски градини в регионите „ Красна поляна “, „ Надежда “, „ Връбница “, „ Илинден “ и Френската гимназия.

5,6 млн. лева ще влагаме в консервация и реституция на Централната минерална баня в Банкя и банята в „ Овча купел “.

550 хиляди лева – в главен ремонт на Столичния куклен спектакъл.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР