Стартират от столицатаKолите на “Гугъл Стрийт Вю тръгват отново по

...
Стартират от столицатаKолите на “Гугъл Стрийт Вю тръгват отново по
Коментари Харесай

Гугъл снима отново 47 града в България

Стартират от столицата


Kолите на “Гугъл Стрийт Вю ” потеглят още веднъж по българските пътища от през днешния ден за да актуализират локалните данни в Гугъл Maps. Фокус на колите на “Стрийт Вю ” тази година ще бъде приемане на настояща информация за свързването на пътища сред градовете.

 04-1 “Вероятно ще снимат 5 автомобила ”, обясниха от обслужващата “Гугъл ” пиар организация пред “Труд ”. Очаква се обиколката на колите да продължи към два месеца. Точното времетраене на фотосите не може да се каже сигурно обаче, защото придвижването на колите е подвластно от метеорологичните условия.

Колите на “Гугъл ” ще преминат през общо 47 български града, като обиколката ще стартира от София.

Следващите градове, които ще бъдат снимани са Благоевград, Гоце Делчев, Дупница, Сандански, Петрич и Кюстендил. След това колите ще продължат към Пазарджик, Панагюрище, Велинград, Пловдив, Хисаря, Асеновград, Смолян, Хасково, Харманли, Свиленград, Любимец, Златоград, Кърджали, Стара Загора, Казанлък, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Тервел, Русе, Свищов.

Колите на “Гугъл ” ще снимат и Плевен, Ловеч, Луковит, Велико Търново, Габрово, Елена, Севлиево, Враца, Монтана, Мездра, Видин, Козлодуй и Лом. Предвидени са фотоси и в Шумен, Търговище, Разград и Котел.

Почти няма обитаемо място в България, което да не е снимано от камерите на “Гугъл ”, като функционалността “Стрийт Вю ” е налична у нас от 2013 година насам и се актуализира непрестанно.

В същото време компанията пази неприкосновеността на персоналния живот като преди всяко издание на събраните изображения се прави обработката със специфична технология, която замъглява лицата на хората и регистрационните номера на колите.

За да отбрани поверителността “Стрийт Вю ” разполага и с спомагателна функционалност за унищожаване на изображения – потребителите могат да употребяват бутона “Подаване на сигнал за проблем ” в долния десен ъгъл на всяко изображение.

До момента функционалността “Стрийт Вю ” е налична в над 85 страни по света, както и в елементи от Арктика и Антарктида. Тя разрешава потребителите да гледат 360° графични изображения на разнообразни улици и детайли на културното и национално завещание.

 04-01 За достигането и снимането на стотиците обекти “Гугъл ” употребява разнообразни транспортни средства. Най-популярни са колите, които от първичното си пускане в Съединени американски щати през 2007 година са претърпели и най-съществено развиване.

Освен колите, за фрагментите в “Гугъл Стрийт Вю ” се употребява и снимачна раница, която е снабдена със система от камери в горната си част. Преносимостта й разрешава събиране на изображения при прекосяване през тесни пространства или места, налични единствено пешком. Специално създадена количката за “Стрийт Вю ” пък прави вероятни фотосите в зали на музеи, в Белия дом и на игрища. За фрагменти по планинските скатове екипът на “Гугъл ” употребява снегомобил, а измежду най-любопитните транспортни средства за камерите на компанията е триколката. Тя разрешава фотоси по тесните европейски улички.

Процесът по създаване на фотосите е комплициран и минава през няколко стадия – събиране и подравняване на изображенията, превръщането им в 360-градусови посредством специфични логаритми и най-сетне проявление на точното изображение или основаването на триизмерни модели.

У нас


20 забележителности са снимани на 3D


Сред тях са Народният спектакъл в София и Античният спектакъл в Пловдив

 04-2-1 Галерия от триизмерни, 360-градусови изображения на естествени забележителности и монументи на наследството се обитава на уеб страницата на „ Google Стрийт Вю “.

Изображенията са безусловно от целия свят, а България участва с общо 20 обекта. Към всеки от тях има малко изложение, представящо уникалността им. Сред сниманите обекти са музеи, църкви, театри, национални паркове и върхове.

Първото място в подредбата на „ Стрийт Вю “ е Народният спектакъл „ Иван Вазов “. Това е „ най-старият и най-авторитетният спектакъл в страната и една от най-важните забележителности в София “, гласи описанието от екипа на „ Google “. Друг софийски туристически обект, поместен в галерията е ротондата Свети Георги. Античният спектакъл в Пловдив също е намерил своето място измежду местата, привличащи туристи от целия свят.

Сред естествените забележителности, снимани от камерите на „ Google “ са връх Мусала и Седемте рилски езера, Националните паркове „ Централен балкан “, „ Врачански балкан “, „ Пирин “, както и тайнственият заветен град Перперикон и Белоградчишките скали.

В “Люлин ”


Катаджия спря кола на компанията


 04-1-2 По време на обиколките си по пътищата, екипите на “Гугъл ” се натъкват на куп занимателни случки. Една от тях беше при предходната обиколка у нас. Тогава катаджия спря с палка една от колите на компанията, която прави фотосите.

Проверката се състояла в столичния квартал “Люлин ”, на улица “Стефана Клинчарова ”. Любопитно е, че при превключване на фрагмента след служителя на реда, той към този момент е липсващ от улицата.

Снимката на униформения чиновник беше оповестена в страницата Slavorum във фейсбук и за негативно време доби изключителна известност.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР