Стартирането на бизнес е рисковано начинание за всеки. Но когато

...
Стартирането на бизнес е рисковано начинание за всеки. Но когато
Коментари Харесай

Как 32-годишна азиатка направи модна империя със спестяванията на майка си

Стартирането на бизнес е рисковано начинание за всеки. Но когато Рейчъл Лим е се захваща с онлайн търговия на дребно, залозите са били изключително огромни - спестяванията от целия живот на майка й. 21-годишна и без никакви пари, тя се обръща към единствения човек, който би могъл да й помогне безплатно. " Очевидно нямах парите, тъй че нямах различен избор, с изключение на да отида при майка ми и да желая заем. " Майката на Лим тогава е работила на две работни места, с цел да поддържа фамилията, откакто Азиатската финансова рецесия през 1997 година прекратила бизнеса с мореплаване на брачна половинка й. За Лим обаче, това е нещото, от който се нуждае, с цел да подсигурява триумфа на бизнеса си. " Това е една от аргументите да схвана, че не мога да се проваля. Не можах да я отчайвам " - сподели тя.

В гимназията

Лим е един от съоснователите на Love, Bonito, дамска фешън линия, особено за азиатки. Днес тя е известна и облеклата по поръчка запълват дрешниците на дами от Хонконг и Австралия, чак до Съединени американски щати. Но когато преди 15 години тя почнала бизнеса, дружно със сестрите Виола и Велда Тан и техния блог за облекла втора ръка в Сингапур, този триумф наподобява неосъществим. " Моите другари и аз, към момента бяхме в учебно заведение и просто мислехме за способи да спечелим спомагателни джобни пари ", спомня си Лим. " Мислехме си: " Добре, за какво не продаваме онлайн облеклата си? " Дрехи, които щяхме да носим един път или два пъти, или повече не бихме ги носили ", сподели тя.

Основи на бизнеса

Трите приятелки тогава към момента не подозират, само че са били въвлечени в сериозен бизнес за в бъдеще. През 2005 година онлайн търговията на дребно таман стартира в Югоизточна Азия, само че апетитът пораства бързо, защото потребителите получават бърз достъп до технологии. " Чрез блога и уеб страницата ни, хората от Малайзия, Индонезия, Хонконг схванаха за нашия бизнес. Така че тогава си помислихме, че можем да достигнете до доста евентуални клиенти от целия свят с едно тракване ", споделя Рейчъл.

И по този начин, когато младежите изчерпват запасите от личните си облекла, които продават, те другар 300 $ спестявания и пътуват в чужбина, с цел да внасят повече облекла, които да оферират. Този ход трансформира бизнеса им, наименуван тогава BonitoChico, от блог за обличани облекла до изцяло нов фешън уебсайт. Но за Лим нещо не наподобява по този начин, както й се желае. " Когато внасяхме облекла за продажба, постоянно имаше нещо, което желаех да трансформира ", сподели тя.

" Много интернационалните марки се грижат за европейски, американски дами, които имат доста разнообразни пропорции на тялото, звук на кожата, желания. " Тази посока на мисълта поражда нова цел за младите създатели: да основат нова фешън линия, особено пригодена за азиатските дами, с по-малки размери. Така те придали пресен тип на бизнеса, променяйки името си на Love, Bonito - стартират да основават дизайни, които да дават отговор по-добре на пропорциите на телата на клиентките си.

За да реализират същински прогрес обаче, младите бизнесмени са знаели, че би трябвало да се работят доста. Така през 2009 година, като са останали единствено осем месеца до завършването й, Лим напуща университета, с цел да се концентрира върху бизнеса на цялостен работен ден. По това време се причисляват и приятелките й Виола и Велда. " Жонглирах доста с учебно заведение и работа, не се справях и в двете и разбрах, че би трябвало да се съсредоточа върху едно нещо ", сподели Рейчъл. " Мама беше в действителност обезпокоена, тъй като онлайн продажбите едвам бяха почнали ", сподели Лим. " Тя се притесняваше, че това не е законно или че държавното управление ще ни потърси сметка. Но най-после реши да ми повярва ", сподели тя.

Скок в стилната промишленост

Именно този подтик бележи началото на стилната марка Love, Benito, каквато е през днешния ден. В идващите години Рейчъл Лим и нейните съоснователи реализират фантазията си да основат налична фешън линия за азиатския пазар. Това включвало набиране на екип от дизайнери, които да се заемат с креативния развой, от проучвания и асортимент на плат, до създаване и крайните артикули.

През 2014 година Велда - едната от съдружничките й, се отдръпнала от Love, Bonito, само че Виола остава до през днешния ден член на борда. Междувременно Лим се е утвърдила като лице на марката. През 2016 година, на 28 години, тя е оповестена за една от 30 съумели хора под 30 години в Азия на списание Forbes.

Към днешна дата бизнесът е събрал над 10 милиона $ от вложители, в това число японски онлайн търговец на дребно Kakaku.com, с цел да помогне за финансирането на разрастването му в голям брой физически магазини. Но Лим сподели, че същинската облага е била доказването на майка й, че е съумяла. " Постепенно й връщах парите назад, когато можех ", сподели Рейчъл. " Приоритет за мен беше, че няма да има потребност да работи на три работни места или да работи толкоз доста и толкоз дълго без отмора с дни. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР