Стартираха теренни проучвания по проект на ЧЕЗ Разпределение за опазване

...
Стартираха теренни проучвания по проект на ЧЕЗ Разпределение за опазване
Коментари Харесай

Стартираха теренни проучвания по проект на ЧЕЗ за защита на живота на птиците

Стартираха теренни изследвания по план на ЧЕЗ Разпределение за запазване на живота на птиците, уязвими при допир с електропроводите. Обходите и анализите са съществена част от самодейността и се организират за трета поредна година. Те ще разрешат на сътрудниците по плана ЧЕЗ Разпределение България и Българско сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/ да получат в допълнение информация  за рисковите за птиците въздушни електропроводни мрежи в Западна България.
Тази година е последна от полевите изследвания и обект на проучване са рисковите  за птиците електропроводи в особено предпазени зони в региона на Рупите, Мелнишките пирамиди, р. Места, Западна Стара планина и Средна гора.
Често в природата птиците стават жертва на електричеството при кацане на дирек или при пряк конфликт с електропроводите. До края на ноември специалисти ще обхождат ежемесечно рискови за птиците електроенергийни уреди, авансово избрани в специфичен разбор, направен от Географска информационна система специалисти на ЧЕЗ Разпределение и Българско дружество за защита на птиците. Зоните на конфликт  сред птиците и електроразпределителната мрежа се обезопасяват поетапно в границите на плана.

Паралелно с полевите изследвания започват и дейностите по проучване на влиянието  на плана върху целеви типове птици и плановите места.  Полевите специалисти ще обхождат към този момент обезопасени в предишни стадии на самодейността електропроводи на територията на Врачански Балкан, Беленски острови, Свищовско-Беленска равнина и Никополското плато.
Проектът „ Опазване на застрашени типове птици посредством обезопасяване на рискови за тях въздушни електропроводи в предпазени зони от Натура 2000 в Западна България “ е съфинансиран от стратегия Life на Европейския съюз. Изпълнението му е естествено продължение на дълготрайната политика на ЧЕЗ Разпределение България и Българско дружество за защита на птиците за опазването на биологичното многообразие – отбрана живота на птиците и обезпечаване на опция за безвредно гнездене. Времетраенето му е 63 месеца и ще продължи до декември 2022 г. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР