Стартира официалната програма по повод 26 годни от обявяването на

...
Стартира официалната програма по повод 26 годни от обявяването на
Коментари Харесай

Стартираха инициативите по повод 26-годишнината от обявяването на НП „Рила“ за защитена територия

Стартира формалната стратегия във връзка 26 годни от оповестяването на Национален парк „ Рила “ за предпазена територия. Началото бе сложено през днешния ден в 10:00 часа в залите на Регионален исторически музей – Благоевград. Специално квалифицираното еко-занимание срещна малчуганите от ДГ „ Ведрица “ с животни рекордьори обитаващи териториите на Национален парк „ Рила “.
 img_4481  img_4509  img_4515  img_4518  dsc_0396  dsc_0392  dsc_0391  img_4494  img_4506  dsc_0391-1  img_4485
За дребните любознайковци бяха готови изображения на животни, които те трябваше да оцветят. А за край получиха дарове магнитнитчета с разнообразни естествени забележителност от Национален парк „ Рила “. Екологично – просветителната стратегия продължи пред четвъртокласници от ОУ „ Димитър Талев “, с роман за историята на парка, неговите забележителности, езера, водопади, пътеки. Децата разгледаха и особено устроения ъгъл за животни в отдел „ Природа “ към РИМ-Благоевград. През възпитаници от 9, 10 и 11 клас от ПМГ „ Акад. Сергей Корольов “ специалисти показаха презентации за неповторимото биологичното многообразие в Национален парк „ Рила “, естествените забележителности и резерватите, както и разпоредбите за държание в предпазената територия.

Инициативите във връзка 26-годишнината на Национален парк „ Рила “ не престават на 21 и 22 февруари в залите на РИМ-Благоевград. Утре, 21 февруари /сряда/ от 10:30 часа в екологично-образователните стратегии ще се включат деца от ДГ „ Вечерница “. В 11:10 възпитаници от III В клас от СУИЧЕ „ Св. Климент Охридски “ ще вземат участие в презентации на тематика „ Кой пораства в Национален парк „ Рила “. След тях присъединяване ще вземат възпитаници от II класове от ОУ „ Димитър Благоев “ и ОУ „ Димитър Талев “. На 22 януари /четвъртък/ от 09:45 часа възпитаници от IV А клас от ОУ „ Димитър Талев “ ще научат за природата на парка с презентации за животните, растенията и птиците, а деца от ДГ „ Вечерница “ с еко-занимания ще се срещнат с животните рекордьори на териториите на Национален парк „ Рила “. От 14:00 ч. презентациите и еко-заниманията не престават с възпитаници от СУ „ Иван Вазов “ Благоевград.

Паралелно със заниманията в РИМ-Благоевград на 22 на февруари от 10:00 до 18:00 часа в Градската художествена изложба ще се организира еко работилница. В заниманията присъединяване ще вземат деца от детските градини, учебни заведения, младежи и девойки от ЦНСТ и Защитено жилище за лица с умствена назадничавост. Те ще създават еко-хранилки от портокалови кори, картини на животни обитаващи Национален парк „ Рила “ от семена и рамки за фотоси от бързосъхнеща глина.

Отбелязването на 26-годишнината на Национален парк „ Рила “ е придружено и с галерия с рисунки от Четвъртия народен училищен конкурс „ Национален парк „ Рила “ – прочут и чужд “. Експозицията е подредена в залите на Градска художествена изложба, Център за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград и РИМ-Благоевград.

На 23 януари от 10:30 часа студенти по постановка от ЮЗУ „ Н. Рилски “ с началник доцент Камбурова ще проведат мотивационна среща с екипа основал кино лентата „ Национален парк „ Рила “ и зоната на безконечните снегове “. В Регионален исторически музей – Благоевград ще бъде изнесена постановката „ Приключенията на прилепа Дарки “, която ще стартира в 15:00 часа. Участие в представлението ще вземат деца от ДЮТ „ Щурчо “ към ЦЛТРДБ.

Дни на отворени порти ще се проведат на 24 и 25 февруари в Посетителски център за Национален парк „ Рила “ в Паничище и Посетителски-информационен център – гр. Самоков.

Кулминацията в честванията е програмата на 26 февруари, от 11:30 часа, в зала „ 22 септември “ – на тържествена гала ще бъде показан юбилеен филм за „ Национален парк „ Рила “ и зоната на безконечните снегове. Подготвена е музикална стратегия и ще бъде подредена и юбилейна експозиция под надпис „ Национален парк „ Рила “ – ретроспекция “.

Мероприятията във връзка годишнината от оповестяване на Национален парк „ Рила “ за предпазена територия “ се провеждат взаимно с Община Благоевград, Регионалния исторически музей-Благоевград, Регионалния ефирен център – Благоевград, Регионалното ръководство на образованието – Благоевград, Центъра за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР