Стартира четвъртият залесителен сезон за Новата гора на София край

...
Стартира четвъртият залесителен сезон за Новата гора на София край
Коментари Харесай

Започна засаждането на Новата гора на София

Стартира четвъртият залесителен сезон за Новата гора на София край Суходол.

Инициативата цели промяна на пустеещи общински земи в гора и създаване на зелен филтър наоколо до София, които да подкрепи възстановяване качеството на атмосферния въздух.

Новата гора на София край Суходол е най-мащабната залесителна самодейност на Столична община, в границите на която ще бъдат засадени над 120 000 нови дървета. До момента са засадени 28 800 дървета. Това сподели при откриването на самодейността зам.- кметът Йоана Христова. Гората ще се състои от акации, липи и дъбове.

„ Това е най-мащабният план на Столична община, осъществен напълно с присъединяване на доброволци. Всеки залесителен сезон броят на доброволците се усилва, като единствено последната есен над 3000 са участниците, които са се присъединили в залесяването “, уточни още Йоана Христова.

Новата гора на София, ще бъде и нов зелен филтър на града. За 1 година едно широколистно дърво обезпечава кислорода, нужен на 10 души.

Засаждането се провежда със съдействието и под експертизата на лесовъдите от Общинското дружество “Управление на общински земи и гори ”. Лесовъдите поставят и спомагателни грижи за засадените от доброволците дръвчета през годината – поливане, плевене, окопаване и така нататък

За оптимално облекчение на всички искащи, които желаят да засадят дръвчета в Новата гора на София край Суходол, Столична община разкри изключителна автобусна линия в границите на градския превоз, с номер 56A. Началната спирка на линията е метростанция „ Вардар “, а последната спирка е Новата гора на София. Рейсът обслужва жители сред 9 и 16 часа, с период от час и половина. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР