Стартъпът xAI на Илон Мъск пусна свободно кода за AI

...
Стартъпът xAI на Илон Мъск пусна свободно кода за AI
Коментари Харесай

Стартъпът xAI на Илон Мъск пусна свободно кода за AI чатбот Grok

Стартъпът xAI на Илон Мъск пусна свободно кода за AI чатбот Grok.  Това решение, оповестено от Мъск няколко дни преди публикуването, беше забележителна стъпка към увеличение на прозрачността и достъпността на AI.

Миналия понеделник Мъск даде обещание да отвори кода на сво AI чатбот Grok, а в неделя xAI извърши това заричане.

„ Развълнувани сме да представим базовите тегла и архитектурата на Grok-1, нашия авангарден езиков модел “, сподели xAI на формалния си уеб страница. Grok-1 е модел Mixture-of-Experts с архитектура от 314 милиарда параметри, проектирана от нулата от екипа на xAI.

Публикуваният модел Grok-1 е необразован базов набор от данни от етапа на авансово образование, която завърши през октомври 2023 година Това значи, че моделът не е бил в допълнение надъхан за съответни задания, като водене на разговори. xAI прави модела наличен под лиценза Apache 2.0, наблягайки своя ангажимент за поддръжка на отворени проучвания на AI.

В обществената платформа X акаунтът Grok, реагирайки на известието на Мъск за отворен достъп до кода Grok, направи хумористична забележка по отношение на разкриването на неговите „ мащаби “, което предизвика добросърдечен разговор с акаунта ChatGPT. В отговор на това връщане напред-назад Мъск сложи под въпрос по какъв начин OpenAI дава отговор на името си „ отворен AI “, наблягайки казуса с прозрачността в AI.

През януари тази година Мъск отхвърли слуховете, че xAI търси вложения, като посочи, че не е водил никакви договаряния по този въпрос.

След като основа xAI предишния юли като съперник на OpenAI и други компании в пространството, Мъск започва AI chatbot Grok през ноември, целейки да промени настоящия пейзаж на AI промишлеността.

Решението Grok да отвори кода следва рецензиите на Мъск към OpenAI, започваща компания, която в миналото е съосновал. Той също по този начин заведе дело против OpenAI и неговите съоснователи Сам Олтман и Грег Брокман, обвинявайки ги, че са се отклонили от първичните цели на стартъпа, избирайки пътя на комерсиализацията и секретността, изключително откакто OpenAI притегли инвестиция Microsoft Corporation на стойност 1 милиард $ през 2019 година и 10 милиарда $ през 2023 година В отговор на тези обвинявания OpenAI съобщи, че Мъск е подкрепил прехода на OpenAI към комерсиализация още през 2015 година


Кодът с отворен код на Grok AI chatbot на xAI бележи нов стадий в развиването на региона на изкуствения разсъдък, наблягайки значимостта на отвореността и достъпността на актуалните технологии за цялото човечество. Този ход освен поддържа изследователските старания, само че също по този начин повдига въпроси по отношение на бъдещето на комерсиализацията и етиката в AI промишлеността, наблягайки xAI и Мъск като основни играчи в разговора за бъдещето на технологията.

 

Източник – 3DNews/Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР