Старши вицепрезидентът на международната асоциация по лека атлетика (IAAF) и

...
Старши вицепрезидентът на международната асоциация по лека атлетика (IAAF) и
Коментари Харесай

Бубка е заподозрян за корупция в леката атлетика

Старши вицепрезидентът на интернационалната асоциация по лека атлетика (IAAF) и член на изпълнителното бюро на интернационалния олимпийски комитет (МОК) Сергей Бубка е обвинен за съучастничество в корупционна договорка със сина на някогашния президент на IAAF Ламин Диак - Папа Масата Диак, и някогашния президент на съветската атлетическа федерация (ВФЛА) Валентин Балахничев, заяви френският в. " Льо Монд ".

По данни на изданието през юни 2009 година украинският някогашен международен рекордьор в овчарския скок е превел $45 000 по офшорна сметка на компанията " Ню Милс Инвестмънтс " на о-в Сейнт Китс и Невис, чийто бенефициент тогава е бил Балахничев, заемал по това време позицията на ковчежник в IAAF. Малко преди този трансфер самата " Ню Милс Инвестмънтс " направила подобен превод - $45 033, към компанията на Папа Масата Диак.

През февруари 2015 година Балахничев подаде оставка като началник на ВФЛА поради разразилия се допинг скандал в съветската лека атлетика. През януари 2016 година етичната комисия към IAAF гласоподава за неговото доживотно премахване от спорта - решение, което Балахничев апелира, само че то бе единствено доказано от спортния трибунал (CAS) в Лозана (Швейц) през август 2017 година

В началото на този месец финансовата прокуратура на Франция разкри, че проверява световна корупционна скица около Папа Масата Диак, обвързвана с подкупи за членове на МОК и IAAF. По данни на прокурорите съществуват съществени подозрения, че финансовите средства са употребявани за пазаруване на гласове при изборите на домакини за олимпийски игри и други международни спортни конгреси. Вотът за избор на град хазаин на лятната олимпиада през 2016 година, извоюван от Рио де Жанейро, бе извършен на 2 октомври 2009 година

" Преведените от Бубка средства по никакъв метод не са свързани с провеждането на олимпийските игри в Рио `16 - съобщи изрично Балахничев, потърсен за коментар от съветската организация " Р-Спорт ". - Изобщо е необичайно да се мисли, че аз мога по някакъв метод да повлияя на решението на който и да било от членовете на МОК за провеждането на олимпиада. Това просто е нонсенс. Смятам, че всичко се прави, с цел да се навреди на Сергей Бубка. Нито аз, нито Бубка в миналото сме били свързани с тази история. "

Балахничев твърди, че получените $43 000 в действителност са били за организация на обичайния атлетически шампионат " Звездите на овчарския скок ", провеждан в Донецк от 1990 година " Преводът на парите беше обвързван с разширение на " Звездите ", за което помагах на Сергей. Опитвахме се да увеличим броя на тези надпревари ", цитира го " Р-Спорт ".

По-рано самият Диак отхвърли всички обвинявания и ги назова " най-голямата неистина в историята на международния спорт ".

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР