Старши-треньорът на Марица (Пловдив) Борислав Крачанов коментира изключително успешната 2023-та

...
Старши-треньорът на Марица (Пловдив) Борислав Крачанов коментира изключително успешната 2023-та
Коментари Харесай

Борислав Крачанов: За изминалата година, трофеите, успехът в Будапеща и втория полусезон

Старши-треньорът на Марица (Пловдив) Борислав Крачанов разяснява извънредно сполучливата 2023-та година за клуба.
Прочетете още
– Господин, Крачанов Марица приключва 2023-та година по допустимо най-хубавия метод. Тотална доминация в България и с победа в Шампионска лига. Как ще оцените сезона и годината, която мина?

– Изпращаме една сполучлива година, в която постигнахме доста положителни резултати. Завършваме и сполучлив първи полусезон, в който постигнахме задачите си. Победата ни в Шампионска лига беше една от нашите цели и задания и се веселя, че успяхме дая реализираме. Момичетата демонстрираха, че заслужават да побеждават в Шампионска лига.

– Кой е моментът, който ще запомните през 2023-та година?

– Всяка една победа е запаметяваща, само че от време на време и от загуба имаш какво да извлечеш. Определено бих отличил двете трофеи – Купа България и спечелването на купата в шампионата и естествено успеха в Шампионска лига в Будапеща. За мен персонално беше и първа победа в шампионата, както и за огромна част от нашите състезателки. Смятам, че това са моментите, които ще помним дълго.

– Марица сподели, че с млади състезателки могат да се реализират резултати. Когато дойдохте в клуба тимът започва с доста млад тим, само че към този момент бере плодовете на този риск.

– Това е плодът на целия труда, на цялата школа, тръгвайки от най-малките, с цел да се стигне до дамите. Една част от девойките са си напълно от школата. Те са присвоили този шампионски нрав, който се развива в школата. Постепенно извървяват пътя от най-малките до първия тим. Началото беше мъчно, имаше и доста скептични мнения по какъв начин с толкоз млад състав ще се играе в Шампионска лига. Те дават всичко от себе си, борят се, упражняват старателно и това им се отплати. Те станаха по-спокойни и видяха, че целият този труд си е коствал.

– Марица няма действителна конкуренция в България. Това по какъв начин се отразява на тима?

– Със сигурност не ни оказва помощ, само че другите тимове потеглят да се ускоряват. Може би ще отнеме малко повече време. Тяхната концепция е като нашата да тръгнат с млади състезатели от школата. Ако съдим, че при нас резултатът пристигна на третата година с тези млади девойки, след още една година българското състезание ще стане по-силно. Друг е въпросът, че ние в българското състезание не играем толкоз мощно, колкото в Шампионска лига и това се отдава точно на конкуренцията, тъй като ние знаем, че ще победим.

– През тази година имаше и връх в школата на клуба. Всички възрасти завоюваха шампионските трофеи на републиканските шампионати. Това значи, че и от школата може да се разчита и на още девойки, които да се интегрират в първия тим.

– Да, за първи път спечелихме всичко, което може да се завоюва. Това е с помощта на шампионския нрав и положителната работа в школата. Смятам, че до година – година и половина ще има девойки, които ще намират място и в първия тим. Има ги децата въпросът е да останат здрави и да работят по същия метод.

– Да ви върна и на успеха в Будапеща. Страхотен мач изигран от мач и доста прочувствена среща. Да ни разкажете за дуела?

– Когато се изтегли жребият бяхме наясно, че точно против Вашаш Обуда (Будапеща) би трябвало да търсим триумф, с цел да продължим към Купата на ЦЕВ. По никакъв метод това не сме го набивали в главите на девойките, че би трябвало наложително да победят. Знаехме, че тимът е на нашето равнище, а ние трябваше да работим усилиено и непрекъснато, с цел да реализираме крайната цел. Виждайки и по какъв начин се движат като резултати самите девойки осъзнаха, че имат късмет да победат. Единствено в първия гейм започнахме разпиляни и уплашени, само че все пак се върнахме след една огромна разлика и даже можехме да го спечелим. В техните очи си пролича много по-различен взор и към този момент във втория и третия гейм се видя, че могат. Имаше спад в четвъртия, който по-скоро беше психически, тъй като девойките започнаха да осъзнават, че даже могат да победят с 3:1 гейма. Радващото е, че в тайбрека стартирахме много мощно и с мисълта, че мачът си е наш и ние влизаме, с цел да го спечелим. Когато победиха няма по-сладко от това възприятие да се радваш. Момичетата бяха във екстаз и се получи един благополучен момент, който би трябвало да го изпиташ, с цел да го усетиш. Няма по какъв начин да се опише какво е възприятието, а би трябвало да ти се случи.

– В началото на новата година имате много гъста стратегия. Мачове в Шампионска лига, в това число и значимата среща против Вашаш в Пловдив, а по-късно и финалът за Купата на България.

– Януари месец ни се явява един от значимите на фона на това, че в случай че успеем да си свършим работата тогава ще оползотворим сезона на 70% и по-късно останалите 30% ще останат за идващите месеци в шампионата. Януари месец ни е доста значим и в този момент в паузата е доста значимо чисто спортно-технически и физически каква работа ще свършим, с цел да можем да бъдем оптимално подготвени за новата година. Работим и с нашите мениджъри и търсим контроли, с цел да не спада игровия ни темп. Трябва да сме оптимално подготвени за мача с Вашаш, а по-късно и за финала за Купата. Трябва да се фокусираме първо върху подготовката, а по-късно и по какъв начин да извлечем максимума и по-късно да се хвърлим с всички сили против Вашаш. Той ще бъде много по-различен от този в Унгария и ние би трябвало да бъдем подготвени за тази тежест, която ни чака, а тя няма да е дребна. Ясно е, че у дома и стените оказват помощ и публиката също, само че за един подобен млад състав като нашия може да се стъписаме. Имаме да свършим много работа, с цел да сме подготвени за 16 януари.

– Какво бихте си поискали за новата година?

– На първо време всички да сме здрави и да нямаме травми, с цел да можем да продължим на цялостни обороти. Да успеем да реализираме резултатите, които сме си сложили. Ако успеем да свършим хубава работа и да се подготвим аз считам, че резултатите ще дойдат. Надявам се победим Вашаш и да отидем да играем в ЦЕВ, а там да извлечем максимума. Ако ние писано да играем още два мача или повече да успеем и да зарадваме нашите почитатели. Надявам се да приключим сезона с оптимален брой трофеи и победи на европейската сцена. Момичетата да станат уверени, че тази работа, която правят им се отплаща.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР