Старозагорска света митрополия утвърди програмата си за предстоящите Богоявленски празници.Богослуженията

...
Старозагорска света митрополия утвърди програмата си за предстоящите Богоявленски празници.Богослуженията
Коментари Харесай

На Богоявление митрополит Киприан ще хвърли кръста в „малкото“ езеро

Старозагорска света митрополия утвърди програмата си за идните Богоявленски празници.

Богослуженията ще бъдат възглавени от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. На 05 януари в 09:30 часа в катедралния храм „ Св. Николай “ в град Стара Загора, ще бъдат отслужени Утреня, Царски часове, Вечерня със св. Василиева литургия и Велик водосвет. На 06 януари /Богоявление/ празникът ще стартира с Утреня и св. Златоустова литургия, още веднъж с начален час 09:30. След края на службата, от храм „ Св. Николай “ ще тръгне обичайното литийно шествие до парк „ Йордан Капсамунов “ (до комплекс „ Езерото “), където по традиция ще бъдат осъществени Велик Богоявленски водосвет, освещаване на бойните флагове и ритуалът по хвърлянето на кръста в ледените води на езерото.

На 07 януари, когато Църквата уважава Св. Йоан Кръстител, митрополит Киприан ще отслужи Утреня и св. Златоустова литургия в храм " Св. Йоан Предтеча " в гр. Казанлък.

Според православието това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. Това е и повода ритуалите в този ден да са свързани с освещаването на водата и кръста. Светото кръщение е едно от Седемте тайнства на вярата.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР