Старият град чества 100-годишнината от рождението на акад. Николай Хайтов

...
Старият град чества 100-годишнината от рождението на акад. Николай Хайтов
Коментари Харесай

Героите на Хайтов и Димовски оживяват в Стария град

Старият град празнува 100-годишнината от рождението на акад. Николай Хайтов довечера от 18 часа в Балабановата къща. Тя е под наслов „ Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов ”. Куратор на събитието е Здравец Хайтов.

За гостите в Балабановата къща ще бъде излъчен и документален филм за основаването на плана преди години с присъединяване на самия Николай Хайтов. Изложбата идва при нас с помощта на Фондация " Памет " и може да бъде забелязана до 6 май.

Ще бъде оповестено и началото на училищен книжовен конкурс, отдаден на 100 година от рождението на писателя. Той е за есе, а тематиката му е мисъл на огромния Хайтов: „ Планината може и да не повдигнеш, само че си коства да опиташ ”.

Регламентът и формулярът за присъединяване ще бъдат качени на уеб страницата на ОИ „ Старинен Пловдив ”. Конкурсът се организира в един кръг сред 22 април - 30 юни, в това число. В него ще могат да вземат присъединяване всички възпитаници от 8. до 12. клас. Честванията за 100-годишнината на Хайтов ще е наесен към рождената му дата 15 септември.

Светът на карикатурата и словото

„ Карикатурите на Димовски са живо отражение на многостранния публичен, политически и културен живот на България. Героите на Хайтов са друга буря, друга мощност, друга галактика, в която встъпиш ли един път, е за цялостен живот! Чудати, чепати, само че постоянно почтени, надълбоко човеколюбиви и сърцати ”, споделя за двамата огромни създатели Здравец Хайтов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР