Старата минерална баня в квартал Горна баня, която от десетилетия

...
Старата минерална баня в квартал Горна баня, която от десетилетия
Коментари Харесай

Ще бъде ли ремонтирана минералната баня в софийския кв. Горна баня?

Старата минерална баня в квартал " Горна баня ", която от десетилетия е изоставена, наскоро смени притежателя си, информира dnevnik.bg. Преди повече от месец страната посредством Министерството на районното развиване и благоустройството я е трансферирала безплатно на Столична община. Какво ще последва от този акт - дали ще се възвърне балнеоложката активност или ще я трансфорат в музей, както стана с Централната минерална баня в София, питат се в този момент жителите на квартал " Горна баня ".
Апостол Григоров насочи документално питане до Столична община, по отношение на ориста на банята. В отговор заместник-кметът по превоз на София Дончо Барбалов показва, че е предоставено на общинската дирекция " Транспортна инфраструктура " да се отремонтира настилката на тротоарите на улиците, които са наоколо до минералната баня. Но за нея в писмото няма конкретизиране.
Чрез пост във Facebook групата " Горна баня " заместник-кметът по просвета - доцент Тодор Чобанов оповестява за прехвърлянето на собствеността на банята. Пак там той показва и стъпките, които предстоят. " Ще изготвим и внесем при сътрудниците възлагателно писмо за разкриване на процедура за социална поръчка за ремонта, както и писмо до Главния проектант за актуализация на устройствените решения на парка, съгласно новото имотно положение на зоната ", написа Чобанов.
Инициативен комитет от жители на квартала от години търси метод да се реставрира постройката на банята. " Но не просто за хигиенични потребности, а с лечебна цел ", категорично акцентират уредниците. Прехвърлянето на собствеността на банята от страната на Столична община е крачка в тази посока. Проблемът е, че по-голямата част от дебита на двата минерални извора " Домус дере " и " Хазната ", е даден на концесия на бутилираща компания.
От десетилетия горнобанската минерална вода е изнасяна в Англия, като доста лечебни заведения в Лондон пиеха единствено нея. Преди години в постройката на банята към момента имаше балнеолечебен кабинет и вани, спомнят си поданици на квартала. Сега вратите и прозорците са заковани, единствено от чучурите се лее скъпата минерална вода. Дебитът им е едвам 0.83 л/сек, изцяло задоволителен за жителите да си пълнят тубите, само че не и да се възвърне балнеоложката активност. Основният дебит на минералната вода е даден на концесия за бутилиране от Министерството на околната среда и водите за интервал до 2035 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР