Старата идея държавата да помогне на по-бедните българи в плащането

...
Старата идея държавата да помогне на по-бедните българи в плащането
Коментари Харесай

Ще има две ставки за водата - ниска до 3 кубика и висока след това

Старата концепция страната да помогне на по-бедните българи в заплащането на сметките за вода възкръсна в изменена форма. Служебният министър на районното развиване Виолета Комитова и шефът на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов обмислят нов вид, съгласно който ВиК услугите ще се таксуват на " два етажа " - цената ще е ниска за първите 3 куб. метра месечно ползване (на човек), а над тези количества ще е много по-скъпо. Презумпцията е, че семействата с по-ниски приходи ще се стремят да са спестовни в изразходването на вода и надлежно ще могат да се вместят в лимита за ниската цена, а тези, които са по-разточителни, ще заплащат доста по-високи сметки.

Темата в този момент е изключително злободневна, тъй като от Нова година се чака следващ сериозен скок на цените на всички ВиК сдружения. Шуменският воден оператор да вземем за пример още през лятото предизвести, че се кани да качи цената над 4 лв. за куб. м от 1 януари. А тогава още не се знаеше, че ще последва стремглаво повишаване на електрическата енергия, което ще вдигне разноските на ВиК компаниите, изключително на тези, които изпомпват водата.

" Работим по плана на Закон за ВиК и други нормативни актове за да осигурим на българските жители вода, която е национално богатство и стратегически бранш, на ниска, обществено търпима цена ", разяснява министър Комитова след срещата си с представители на КЕВР.

Въпросът по какъв начин да бъдат предпазени по-бедните хора от ескалацията на цените на ВиК сдруженията се разисква от много години и върху него се упражняваха и предните държавни управления. Поне от 10 години се приказва за промени във ВиК законодателството, които ще вкарат обществени помощи и в този бранш сходно на енергийните.

Всеки от някогашните отраслови министри на ГЕРБ  - Лиляна Павлова, Николай Нанков и Петя Ставрева, говореше за подкрепяне на бедните и за законови промени, които по този начин и не се случиха. Сега министър Комитова, член на длъжностен кабинет, който скоро ще отиде в историята, и ръководителят на КЕВР Иван Иванов, който е с от дълго време изминал мандат, работят по въвеждането двустепенна цена.

Има интернационално признат стандарт за обикновено ползване - 2.8 кубика месечно на човек, както и правило за " обществена търпимост " на цената на водата, съгласно които потребителите не трябва да дават повече от 2.5% от приходите си за заплащане на сметки за Вик услуги. Точно по тази причина в този момент се разисква ниската цена да се ползва за първите 3 куб. метра.

Със сигурност обаче смяната в ценообразуването няма да стане тази година. За задачата са нужни законови промени, които занапред би трябвало да бъдат одобрени като план от изпълнителната власт, а по-късно би трябвало да бъдат утвърдени от новото Народно заседание, което още не е почнало живота си и занапред ще се занимава с правилници, сформиране на комисии и пр.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР