Старъпът Neuralink на Илон Мъск успешно вкара невроимплант в мозъка

...
Старъпът Neuralink на Илон Мъск успешно вкара невроимплант в мозъка
Коментари Харесай

Илон Мъск чипира маймуна и я научи да играе на компютърни игри

 Старъпът Neuralink на Илон Мъск сполучливо вкара невроимплант в мозъка на примат, след което пробното животно съумяло да се научи да играе на компютърни игри. Това заяви самият милиардер, представен от Блумбърг и Българска национална телевизия.

Маймуната е била чипирана с безжичен имплант в черепа с дребни проводници. Приматът е станал кадърен да играе видео игри благодарение на своя разум. Както означи Мъск, животното се оправя отлично и е " щастливо ".

Системата е в положение да работи и с няколко чипирани животни, които да вземем за пример да играят на видеоигра в мрежа. Играта е била сходна на пинг-понг - една от първите компютърни игри.

Мъск даде обещание, че след към месец ще покаже видео, в което примати играят на видеоигри.

В реалност Мъск опитва с маймуни от 2019 година, а може би и от по-рано. Тогава той разкри, че задачата на плана е основаването на благонадежден и бърз интерфейс сред мозък и компютър.

Първата и непосредствена цел на Neuralink е да помогне на доста заболели хора да върнат контрола над тялото си. Предишни опити са потвърдили, че с помощта на мозъчни импланти парализирани маймуни могат още веднъж да вървят и ръководят крайниците си.

Най-богатият човек на планетата обаче има надалеч по-амбициозна цел.

Според Илон Мъск Neuralink ще разреши сливането на изкуствен интелект и човек в едно, ще увеличи опциите на човешкия тип и ще е основен за неговото оцеляване. Технологията би повишила качествата на всеки субект, би могла да осъществя софтуерна телепатия и даже да сътвори " интернет сред хора " или мрежа от " мозъци и мисли ".

Според някои в бъдеще ще е допустимо да гласувате непосредствено с мозъка си, до момента в който сте у дома, което е усили значително демократизацията на човешкото общество.

Скептиците се опасяват, че това Neuralink би унищожил неприкосновеността на мислите на всеки човек и би довел до реализирането на тоталитарен режим от изцяло нов " кибер " тип.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР