Стара Загора. В общинската зала П.Р. Славейков“ зам.-кметът на Стара

...
Стара Загора. В общинската зала П.Р. Славейков“ зам.-кметът на Стара
Коментари Харесай

Стара Загора бе домакин на третото заседание на Съвета на децата

Стара Загора. В общинската зала „ П.Р. Славейков “ зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова през днешния ден се срещна с представители на Съвета на децата, които организираха свое изнесено съвещание в града от 29 септември до 2 октомври, оповестиха от пресцентъра на Общината . Новите членове на Съвета за децата, чийто мандат е двугодишен са 17 и в Стара Загора те за пръв път се срещат с сътрудниците си. Те са определени на мястото на членовете, които към този момент са навършили 18 години. Тя описа на младежите за значимите решения, които се вземат в тази зала за ръководството на просветителната система в общината, напъните за поддръжка на просветителната инфраструктура и политиката на общинското управление за подкрепяне на младежките структури и тяхната активност.
„ Целта е построяването на млади водачи с задоволително знания и потенциал, когато пораснат, да станат ръководещи, тъй като подобен запас е необходим на страната “, сподели Сотирова, като даде образец с кмета Живко Тодоров, който бе определен за кмет на Стара Загора на 30-годишна възраст. Сотирова подчертава на 20-годишната процедура в Стара Загора да се избират Млад кмет и Младежки общински съвет, структури, които подкрепят общинското управление във вземането на решения за младежите.
Директорът на Информационен център „ Европа непосредствено “ Румяна Грозева описа за Дните на Европейския парламент, които се провеждат в Стара Загора от 7 година насам. Тази година българските участници ще имат опция да дебатират с връстници от Румъния на тематика „ Брекзит “.
Общо 40 деца от цялата страна имаха опция да прегледат града и да се срещнат с културно-историческите му забележителности. Представител на старозагорска област в Съвета на децата е десетокласничката от ЕГ „ Р. Ролан “ Адриана Райкова, която бе определена за заместник-председател на съвета. Председателят на „ Съвета на децата ” Йоана Захариева разгласи програмата за активността до края на ноември и поздрави новите членове и представителите на уязвими групи.
Секретарят на Община Стара загора Делян Иванов също поздрави представителите на Съвета на децата. „ Много се веселя, че има подобен орган, който има значимо значение в процеса по приемане на нормативни актове. Вашите мнения се чуват и влият върху този развой. Вашата естествена последваща стъпка е законодателни сътрудници към студентската стратегия за законодателни изследвания на Народното събрание. Аз съм минал през тази стратегия като студент. Предполагам, че всички от вас владеят непознати езици. Това беше едно от главните условия, както и да покажете доста добър или отличен триумф от следването. Пожелавам ви, откакто преминете през този стадий, да продължите и в този втори, точно като законодателни сътрудници към Народното събрание “, сподели Делян Иванов.
Председателят на Държавната организация за протекция на детето Офелия Кънева връчи 10 удостоверения и рекомендации на децата, приключващи мандата си в „ Съвета на децата ”. „ Участието на децата във взимането на решения по въпросите, които ги засягат, е приоритет на държавното управление. Казуси, които касаят деца, не трябва да се разискват без присъединяване на деца “, акцентира в приветственото си слово тя. Кънева насърчи участниците в Съвета да отстояват мнението си и подсигурява, че ще направи всичко допустимо то да не бъде повлияно от възрастните.
„ България е измежду водещите страни, които постановат модела на детското присъединяване. Ако има нещо, в което сме водачи в международен мащаб, това са точно практиките за ангажираността на децата при образуването на политиките за тях. Най-добрите решения можем да вземем единствено дружно с децата, а не като им ги наложим “, изясни Офелия Кънева.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР