Стара Загора. Стотици жители на Стара Загора дойдоха пред паметника

...
Стара Загора. Стотици жители на Стара Загора дойдоха пред паметника
Коментари Харесай

Стара Загора: Жители на града се поклониха пред подвига на Ботев и загиналите за свободата

Стара Загора. Стотици поданици на Стара Загора пристигнаха пред паметника на Христо Ботев, с цел да преклонят глава пред подвига церемониален на гениалния поет-революционер и хилядите знайни и незнайни герои дали живота си за свободата на България. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .
Началото на тържествения общоградски обред бе обещано с огненото стихотворение на Ботев „ Моята молитва ”, което извърши водещият Христофор Недков. Той напомни пътя на поета, тръгнал на битка за народа си. „ Сверете си фантазиите и сърцата, сверете ги с часовника на Ботев ”, прикани артистът.
На церемонията участваха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Петя Чакърова и Красимир Червилов, заместител регионални шефове, общински съветници, тук бяха и депутати от Старозагорския регион. Военният оркестър и почетна рота на Втора механизирана бригада също участваха в ритуала.
„ Днес е 2 юни. След минута цяла България ще потъне в безмълвие в памет на починалите за свободата ни, всеки по своему ще се отдаде на размисъл, ще направи параленост с днешното време. Ще си напомним всички знайни и незнайни герои дали живота за България. Малцина са участниците в съпротивителното придвижване, които толкоз безкористно следват идеала си. Ботев жертва живота си, живот – същинска голгота. Нека да покажем по какъв начин би трябвало да ценим и съхраняваме това, което ни е завещано, с цел да бъде България свободна и самостоятелна. По ботевски да осъществим задачата си ”, сподели в словото си Иванка Сотирова.
Венци на благодарност бяха поднесени от Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора, регионален шеф, Втора механизирана бригада, Средно учебно заведение „ Христо Ботев ”. Малки и огромни старозагорци отрупаха с цветя паметника на Христо Ботев, както и на Хаджи Димитър в подножието на Аязмото.
Точно в 12 часа, когато зазвучаха сирените, старозагорци сведоха глава и застинаха в символ на респект към починалите за свободата на отечеството.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР