Стара Загора. С 3D цветен принтер Da Vinci и LEGO-роботи

...
Стара Загора. С 3D цветен принтер Da Vinci и LEGO-роботи
Коментари Харесай

STEM център ще бъде открит в училище в Стара Загора

Стара Загора. С 3D пъстър принтер Da Vinci и LEGO-роботи ще работят учениците от XIII ОУ „ Св. П. Хилендарски “ в Стара Загора. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .

„ Училището е единственото главно в Града на липите, спечелило план по Национална стратегия „ Изграждане на учебна STEM среда ”, Дейност II: Малки планове, Тип план: Класни стаи за изобретателни цифрови основатели “, заяви шефът Иво Радков.

STEM образованието е ориентирано към проучване на естествени науки, математика и технологии, повишение на просветителните резултати, придобиване на компетентности, трайни, цялостни познания, основни умения и настройки, насочени към практиката, развиването и кариерното насочване на учениците и насочването им към софтуерни специалности.

Откриването на STEM центъра ще се състои при започване на идната образователна година, само че към този момент са доставени 3D пъстър принтер, 18 компютъра, LEGO -роботи, Arduino и LEGO комплекти.

Вече е налично и актуалното обзавеждане за замислените от учебния екип общо 5 зони за промяна, които са визуализирани в подробен интериорен план на Джи Монтаж ЕООД с извънредно изобретателния дизайнер Снежана Иванова.
Реализира се идея за новаторска просветителна среда с потребление на най-нови интерактивни технологии за образование. Обособените пространства в STEM центъра ще обезпечат подобаваща креативна среда с фокус върху естествените и инженерните науки, математиката и технологиите за всички планувани обучителни действия, за обществено другарство и ще се изградят към технологии, които са значими за бъдещата реализация на учениците и на такива със СОП.

„ Учениците на XIII ОУ „ Св. Паисий Хилендарски “ ще могат да вземат участие в съответни действия като роботика, спортна математика, анимация, 3D принтиране, клубове по физика, мейкърспейс интензивности и други “, показа Иво Радков. „ Това е огромна стъпка за нас, за децата в нашето учебно заведение, за образованието като цяло “, добави той.

От Общината напомнят, че м. година в школото бе осъществен интериорен план „ Обичам моето учебно заведение “, чиято цел бе обезпечаване на удобна и релаксираща образователна среда. Всяка стая има собствен дух: определен е цвят, който да подхожда с самостоятелния фототапет, направен според от предмета, който се учи в нея. А децата в началните класове се радват на вълшебни герои по стените. Върху тапетите има вдъхновяващи мисли, положителни думички, послания и информация от образователния материал, които образуват полезностите у подрастващото потомство. Фоайетата на трите етажа са завършени като място за отмора и отдих. Темата на всяко показва хубостта на България. На първия етаж - слънчогледовите полета, на втория – цветята, на третия - Розовата котловина и на четвъртия - планините. Върху фототапетите са изписани любопитни обстоятелства по другите тематики. Обособени са и специфични кътове от цветя „ чистачи ” и билки в класните стаи и фоайетата, които да освежават въздуха.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР