Стара Загора. Работна среща по проблемите на взаимодействието между образованието

...
Стара Загора. Работна среща по проблемите на взаимодействието между образованието
Коментари Харесай

Стара Загора: Специалисти за IT сектора ще обучават в Тракийския университет в града

Стара Загора. Работна среща по проблемите на взаимоотношението сред образованието и бизнеса се организира през днешния ден в общинската зала „ П. Р. Славейков “ в Стара Загора. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Тя бе инициирана от кмета Живко Тодоров и в нея се включи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
На форума участваха зам.-кметовете Иванка Сотирова, Йордан Николов и Янчо Калоянов, ръководителят на Общинския съвет Таньо Брайков. Тук бяха още депутатът Радостин Танев, регионалният шеф Гергана Микова и заместникът й Красимир Червилов, представители на просветителни институции и на бизнес организации.
„ Благодаря Ви за присъединяване в тази значима за нас полемика. Променят се изискванията, наша задача е да продължим връзката сред образованието и бизнеса, и да създадем по този начин, че да задържаме младежите в града, да създадем живота им по-добър. Това е път, който дружно би трябвало да начертаем. Да привличаме съществени вложители, които да разкриват производства с висока добавена стойност “, сподели кметът Живко Тодоров. Той напомни, че област Стара Загора е в тройката по междинна работна заплата, а община Стара Загора е в първата двадесетица. Това обаче не би трябвало да ни задоволява, би трябвало да търсим увеличение на заплатите и да привличаме младежите.
Министър Вълчев похвали основаните тук връзки сред образованието и бизнеса за подготовка на фрагменти за локалната стопанска система. Той изясни още, че през идващите 15 години ще има дефицит на доста експерти във всички сфери на производството. Вътрешната миграция към огромните градове ще свърши, както и чистата външна миграция. До 10-15 година ще се промени и възрастовата конструкция на работещите. В момента се обръща съществено внимание на професионално техническото обучение, както и на въвеждането на цифровите умения в учебно заведение. По думите му висшите учебни заведения обаче са извънредно затворен модул. Те би трябвало да са по-свързани с локалната стопанска система. „ Стара Загора е с огромен капацитет, тук би трябвало да се заложи на промишленост с висока добавена стойност. Трябва да има самодейност на локалната власт и на Тракийския университет, там би трябвало да има катедра за образование в региона на осведомителните технологии и да се акредитират специалности “, сподели още министър Вълчев и даде обещание подпомагане.
Ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин изясни, че управлението на образователното заведение няма проблем с визията за бъдещето. „ Предизвикателство пред Тракийския университет е разкриването на IT специалности, само че Стара Загора има потребност от такива “, изясни ректорът. Според него може да се обособи база и да се намерят експерти, които да преподават. Такова образование ще може да започва от идната образователна година.
Представителите на бизнеса също поддържаха концепцията.
„ Основната цел е всички да си партнираме и да успеем да създадем тези специалности, които се търсят от бизнеса. Заедно би трябвало да се погрижим. Мисля, че посоката е вярна и благодаря на Тракийския университет, че приема това за собствен приоритет “, заключи Живко Тодоров. Министър Вълчев пък посочи, че Стара Загора е един от шестте града, които имат капацитет за умна специализация в региона на осведомителните технологии.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР