Стара Загора. Програмата на Община Стара Загора за честването на

...
Стара Загора. Програмата на Община Стара Загора за честването на
Коментари Харесай

Стара Загора: Програмата на Общината за честването на 140-та годишнина от Освобождението започва днес

Стара Загора. Програмата на Община Стара Загора за честването на 140-та годишнина от Освобождението стартира през днешния ден. Това оповестиха от Общината . Патриотични песни ще звучат в колите на градския превоз в Стара Загора, във връзка навършващите се 140 години от Освобождението на България. Инициативата е от няколко години и се приема доста добре от жителите, които употребяват обществения превоз в града, оповестяват от общинското сдружение „ Тролейбусни и автобусни транспорти “.
Програмата на Община Стара Загора за 3 март – Национален празник на Република България, отдадена на 140 години от Освобождението на България, стартира от през днешния ден с изложбата „ Аз съм българче, обичам… “ на Школата по изобразителни изкуства при НЧ „ Родина 1860 ”, която ще бъде открита в 18.00 ч.в зала „ Байер ”. В градската Художествена изложба може да се види изложбата „ Руско-турската Освободителна война 1877/78 година в гравюрите на задграничните художници и репортери “.
На 2 март от 17.30 ч. в Регионалния исторически музей ще бъде открита веществено-документалната галерия „ С български дух и европейска мисъл “.
В навечерието на празника, на 2 март от 19.00 ч., пред постройката на регионалната администрация ще се състои тържествена заря-проверка.
На 3 март програмата на Община Стара Загора за Националния празник ще стартира в 9,00 часа с Божествена света литургия, отслужена в катедралния храм „ Свети Димитър “. В 10,15 ч. ще бъдат положени венци и цветя на всички монументи, отдадени на Освобождението на Стара Загора – Паметник на Трета опълченска тайфа и подп. Калитин, Паметник на починалите воини в Джуранлийския пердах, Паметник на починалите във войните старозагорци и Паметник на Старозагорското въстание.
В 11.00 ч. пред постройката на регионалната администрация ще бъде отслужен водосвет, след което паметното шествие под наслов „ За Свободата... Да развеем българското знаме! “ ще потегли към Мемориалния комплекс „ Бранителите на Стара Загора “, където ще приключи с церемониален обред за поднасяне на венци и цветя, под наслов „ Пред падналите за България – реверанс! “.
На финала ще се състои огромен празничен концерт на Общинския фолклорен отбор „ Загоре “, отбор „ Зорница “ при НЧ „ Св. Климент Охридски -1858 “ и доста самодейни сформира от града. Режисьор на събитието и тази година е шефът на Драматичен спектакъл „ Гео Милев “ Ивелин Керанов, благодарение на ръководителя на отбор „ Загоре “ Христо Иванов.
Регионалният исторически музей на 3 март ще работи за гости от 10.00 ч. до 18.00 ч. с вход свободен. От 10.30 - 11.30 ч. и от 14.00 - 15.00 ч. ще се проведат демонстрации на оръжие от Руско-турската освободителна война 1877/78 година и мостри на опълченски униформи.
Градската художествена изложба също ще бъде отворена с вход свободен за гости от 10.00 ч. до 18.00 ч.
За искащите жители да се изкачат на Мемориала „ Бранителите “ на 3 март, в 11.00 ч. от подлеза пред Регионална библиотека „ З. Княжески “ ще тръгнат 4 рейса.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР