Стара Загора посреща едно от най-емблематичните събития в света на

...
Стара Загора посреща едно от най-емблематичните събития в света на
Коментари Харесай

Стара Загора отново ще бъде столица на оперното и балетно изкуство

Стара Загора посреща едно от най-емблематичните събития в света на културата - Фестивал на оперното и балетното изкуство (ФОБИ), оповестиха от Общината.

Традиционният конгрес още веднъж идва с богата и забавна стратегия. „ Поздравления за целия екип на Старозагорската опера, управлението ѝ осъществя изключителна продукция, която поддържа културния, духовния и артистичния дух.
 Община Стара Загора
Община Стара Загора ще продължи да стои зад всички, което Държавната опера прави “, показа кметът Живко Тодоров. По време на конференция във връзка началото на 53-тото издание на ФОБИ.

Тодоров акцентира, че занапред ще стартира взаимната работа на двете институции във връзка с отбелязването през 2025 година на 100-годишнината на втората в България опера - тази под липите, както и 55-тия Фестивал на оперното и балетното изкуство.

Живко Тодоров поздрави сърдечно и сервира букет на оперната прима Веселина Кацарова -  артистичен шеф на Старозагорска опера, която в границите на Фестивала организира собствен Майсторски клас.

Ресорният зам.-кмет на Стара Загора Милена Желева бе безапелационна, че Старозагорската опера поддържа равнище, което е високо освен за националните, само че по този начин и за европейските подиуми.

„ За 53-ти път Операта и Общината сплотяват запас за провеждането на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора. В програмата му няма д а откриете познати заглавия, а основно такива, които по-рядко се извършват.

С премиерата на „ Евгений Онегин ” нашата опера „ задава усета ” на фестивалната стратегия. В нея участват 5 опери, 2 от които на Вагнер, едно балетно заглавие, едно българско заглавие и безпределно забавна съпътстваща стратегия ”, сподели от своя страна шефът на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов.
 Община Стара Загора
„ Моят професионален път е почнал тъкмо тук - в Стара Загора, по време на този фестивал. Няма нищо инцидентно! Ето, че той продължава да съществува, макар тежките времена в международен проект. Това изкуство е живо, с помощта на всички хора, които се грижат за него.

Артистите са вътре в него, само че без поддръжка - учредителен и финансов запас, няма по какъв начин нещата да се случват “, показа Веселина Кацарова. „ Евгений Онегин ” е лирико-психологическа опера, развива се в тенденция, радикално друга от италианските опери.

Музиката е сложена върху извънредно сложния текст на Пушкин. Чайковски е прелестен оркестратор, извънреден мелодик. В музиката има толкоз солиращи принадлежности, които наподобяват независими концерти.

С „ Евгений Онегин ” ще дадем още веднъж висока летва за съизмерване с другите театри . Действието в операта ни потапя в свят, от който ние сме откъснати в този момент, в съвремието ни ”, показа пред представителите на медиите Ивайло Кринчев, основен диригент и диригент на постановката.
 Община Стара Загора
От своя страна режисьорът Славчо Николов описа, че „ Евгений Онегин ” е първото оперно заглавие от П.И.Чайковски, върху което работи. „ Чайковски е популярен драматург и доста огромен режисьор.

В операта върша човешки роман на една класическа история „ За пъкъла на пропуснатите благоприятни условия ” . Със сценографа и създател на костюмите Гендони искахме представлението да е класическо, само че и леко нереално. Чудесно работим и с Ромина Славова и Марсело Молина, които сложиха пластиката на „ Евгений Онегин ”.

В края на конференцията Веселина Кацарова се обърна със специфична покана към своите фенове - да посетят концерта на майсторските класове /своя/ и на Калуди Калудов на 29 ноември, от 19.00 часа в Операта, тъй като „ бъдещето на Операта са младите реализатори, които би трябвало да бъдат подкрепени и окуражени “. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР