Стара Загора. Полският актьор Ян Енглерт, който спечели сърцата на

...
Стара Загора. Полският актьор Ян Енглерт, който спечели сърцата на
Коментари Харесай

Стара Загора: Полският актьор Ян Енглерт откри своя звезда с името си и посади свое дръвче в Алеята на липите

Стара Загора. Полският артист Ян Енглерт, който завоюва сърцата на генерации българи с ролята на отец Ередия и който нощес получи специфичната премия на кинофестивала „ Златната липа “ за повсеместен принос в киното, през днешния ден откри своя звезда с името си и посади свое дръвче в Алеята на липите в Стара Загора. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Осемгодишната Мирела Дюлгерова от детско-юношески хор „ Жарава ” впечатли Ян Енглерт с осъществяването на песента „ Излел е Дельо бунтовник “ в негова чест.
На конференция по-рано Ян Енглерт описа по какъв начин е бил определен за ролята на отец Ередия във кино лентата на Въло Радев „ Осъдени души ” и каква каква е ориста на Едит Салай, която изигра ролята на Фани Хорн. Той изясни, че не е виждал и чувал Едит Салай от премиерата на кино лентата. Предполага, че е във Франция, само че евентуално в никакъв случай повече не е била актриса.
За ролята го избрали инцидентно. Първоначално му предложили ролята на американеца, а ролята на Фани на полската актриса – Янковска Чешляк. За ролята на Ередия виждали Омар Шариф, а продукцията трябвало да бъде българо-френска, само че от Франция сложили изискване режисьорът да бъда французин. Въло Радев се отдръпва, тъй като в действителност желае да направи този филм и стартира да търси артисти от соцлагера. „ За първи път дойдох в София, с цел да премеря костюма за ролята на американеца. Някъде към 21 часа, когато беше предходна тестът, при мен пристигна асистентът на Въло Радев. Помоли ме да оказа помощ на полската актриса, тъй като пробите с другите артисти не вървяха. През нощта изиграхме сцената в студиото в Бояна. 15 минути откакто завърших ми предложиха да приема ролята на Ередия. Първо отхвърлих, по-късно се съгласих ”, описа Ян Енглерт.
По това време Янковска Чешляк получила оферти от бележит полски режисьор и отхвърля ролята на Фани. В продължение на два месеца Енглерт пътува сред Полша и България за пробни фотоси с други актриси за ролята на Фани. Някъде към седмица преди началото на процеса Въло Радев взема решение, че Едит Салай ще извърши тази роля. „ Така изглеждаха нещата – още веднъж стичане на събитията. Най-кратката дефиниця на щастието в специалността, която практикувам е да се окажеш в вярното време, на вярното място и в вярната компания ”, заключи артистът.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР