Стара Загора. Около 30 любители на колоезденето участваха днес във

...
Стара Загора. Около 30 любители на колоезденето участваха днес във
Коментари Харесай

Стара Загора: Велопоход се провежда по повод Европейската седмица на мобилността

Стара Загора. Около 30 фенове на колоезденето участваха през днешния ден във велопоход във връзка Европейската седмица на подвижността, който потегли от площада пред Община Стара Загора. Участниците бяха въодушевени от наличието на Стефан Христов, олимпийската вяра на Стара Загора и България, участник в Олимпиадата в Рио 2017, който поведе колоната по старозагорските улици. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Най-малкият участник в самодейността бе Стефан Драгнев, на 2 година 7 м. от Стара Загора. Всички получиха инструктаж за безвредно и вярно потребление на велоалеите в града.
Зам.-кметът Иванка Сотирова поздрави участниците във велопохода и подсети, че като участници в придвижването, те би трябвало да съблюдават Закона за придвижване по пътищата. Тя заяви още, че Стара Загора е един от дребното градове в България с близо 8-км трасе от велоалеи и прикани жителите на града да употребяват по-малко колите си и повече различни способи за напредване. Проявата е част от поредицата от начинания, с които Община Стара Загора се включва за 11-ти път в „ Европейската седмица на подвижността ”, в партньорство с ЕИЦ „ Европа непосредствено ”, АРИР Стара Загора, БНР Стара Загора, БМЧК Стара Загора, КАТ и Мол Галерия.
Включиха се още деца от велоклуб „ Верея “, СОУ „ В. Левски “, Профилирана природо-математическа гимназия „ Гео Милев “ и Второ Основно учебно заведение „ П. Р. Славейков “. По трасето сигурността на велосипедистите бе обезпечавана от чиновници на общинска полиция с електроскутери, които ескортираха колоната и осигуряваха прекосяването ѝ през кръстовищата.
След 2 километровата отдалеченост те финишира пред мол Галерия, където получиха награди и следиха образование по Първа долекарска помощ, проведено от специфичните посетители на събитието – Български юношески червен кръст. Зрителите получиха карта с цялата веломрежа на града, брошури със закони и препоръки за безвредно ръководство на велосипед в градски условия.
Голяма част от акцията за „ Европейската седмица на подвижността ” в Стара Загора протича в обществената мрежа Facebook, където се разгласява регулярно информация за другите типове зелени други възможности на напредване и изгодите от тях.
Събитията от Европейската седмица на подвижността в Стара Загора ще завършат на 25-ти септември с награждаване на спечелилите във фотоконкурса „ Заедно стигаме по-далеч ”. Припомняме, че до 21.09. всеки искащ може да взе участие в състезанието, като разгласява фотография в формалната страница на самодейността: https://www.facebook.com/mobilityweekstz/.
Тази година под мотото „ Чиста, споделена и умна подвижност ” за пръв път Стара Загора се включва като Златен участник в акцията, регистрирайки се по три критерия за присъединяване: Въвеждане на непрекъснати ограничения, осъществяване на седмица с действия и оповестяване на 22ри септември за Ден без коли.
Община Стара Загора насочва апел към всички поданици на града да се включат в програмата и да поддържат напъните за създаване на една чиста, споделена и новаторска подвижност.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР