Стара Загора. Община Стара Загора организира общоградско възпоменание на загиналите

...
Стара Загора. Община Стара Загора организира общоградско възпоменание на загиналите
Коментари Харесай

Стара Загора: Почетоха паметта на жертвите от старозагорското клане

Стара Загора. Община Стара Загора провежда общоградско възпоменание на починалите мирни поданици от града и региона, при опожаряването на Стара Загора и старозагорското кръвопролитие през 1877 година Това оповестиха от пресцентъра на Общината. Старозагорци се събраха през днешния ден в 17.00 часа в църквата „ Света Троица ”, където бе отслужена Вечерня в памет на починалите.
След това от храма потегли литийно шествие до Мавзолея костница „ 19 юлий 1877 ”.
На мястото, където са положени костите на хиляди страдалчески починали християни на 19/31 юли 1877 година, старозагорски свещеници отслужиха заупокойна молитва за починалите.
Бяха поднесени венци от Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора и Областен шеф на област Стара Загора и доста жители.
По време на трагичните събития в града и региона са избити над 14 хиляди българи, повече от 1000 локални поданици умират от апетит и гонения, отвлечени са над 10 хиляди млади дами, момчета и девойки.
Само в църквата „ Св. Троица “ са изклани близо 3000 души.
През 2018 година се навършват 141 години от боевете за отбраната на града по време на Руско-турската освободителна война. Община Стара Загора ще означи годишнината със специфична стратегия.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР