Стара Загора. Община Стара Загора има постигнат консенсус с държавата,

...
Стара Загора. Община Стара Загора има постигнат консенсус с държавата,
Коментари Харесай

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Привличането на инвеститори в региона е обща задача за общината, държавата и бизнеса в града

Стара Загора. Община Стара Загора има реализиран консенсус с страната, както и с бизнеса в района, че би трябвало да бъдат обединени напъните ни към привличане на високотехнологични компании и вложители, които да създават артикули с висока добавена стойност. Заедно можем да изградим един работещ и добър модел, който да води не до откриване на количество работни места, а до качествени – такива, които ще бъдат атрактивни за младите експерти. Това сподели кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който през днешния ден бе хазаин на дискусионна среща на бизнеса от старозагорски район с министъра на стопанската система Емил Караниколов, оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Темата бе основаването на Индустриална зона „ Загоре “, като публично-частно партньорство сред общината и бизнеса. Председателят на Клуба на работодателя Димитър Гайдаров, Георги Стоев, ръководещ съучастник в компания Industry Watch, ръководителят на Общинския съвет Таньо Брайков и регионалният шеф Гергана Микова разискаха още с представителите на локалния бизнес някои административни спънки и нуждата от законодателни промени за отстраняването им.
„ Статистиката за Стара Загора демонстрира, че популацията тук не понижава, за разлика от доста други региони в България. Стара Загора има резистентен ритъм, като в това време и безработицата е на ниски равнища. Това демонстрира, че ние не би трябвало да се стремим да привличаме повсеместност на работните места, а високотехнологични производства “, добави градоначалникът. „ Като приоритет пред нас стои задържането на старозагорските младежи, които получават положително обучение някъде другаде, само че не се връщат тук, а избират София или отпътуват за чужбина. Целта ни е да задържим тях, с цел да бъдат потребни и да се развиват тук. Това може да се случи единствено с добре заплатени позиции и благоприятни условия за кариерна вероятност. Това демонстрира и анализът на Industry Watch, сподели още Живко Тодоров.
Създаването на съвременна Индустриална зона в Стара Загора ще бъде механизъм за привличането на качествени вложения в района. Това акцентира министърът на стопанската система Емил Караниколов. Той посочи, че развиването на индустриалните зони в България е доста значим аспект от сполучливото стимулиране и привличане на вложения в страната ни и подобряването на бизнес средата.
Според изследването на Industry Watch, Стара Загора разполага с всички предпоставки да отбрани позициите си като район с висока степен на развиване. Данните на компанията сочат, че към града има няколко вероятни зони, които да отговорят на инвеститорския интерес. Обсъдени бяха резултатите от изследването на Industry Watch на няколко от перспективните региони в града – наоколо до квартал „ Зора “, сред квартал „ Железник “ и село Богомилово, както и летището, което е в непосредствена непосредственост и разполага с едни от най-хубавите инфраструктурни връзки.
По време на срещата стана ясно, че са водени редица диалози с евентуални вложители, които са посочили нужда от развиване освен на подобаваща инфраструктура в индустриалната зона, а и гарантирането в дълготраен проект на квалифицирана работна ръка, както и на съвременно обучение и опазване на здравето.
Министър Караниколов уточни, че Министерството на стопанската система поддържа дуалната форма на образование като равномерен преход от образование към работа, потвърдил триумфа си в страни като Швейцария, Австрия и Германия. Той акцентира, че това е един от методите за обезпечаване на подобаващи фрагменти за бизнеса и решение на проблемите на пазара на труда.
Стара Загора е в топ 3 на развитите и подготвени за вложение бизнес райони. Налични са положителните условия, които търсят вложителите – положителни връзки, ниски равнища на данъчните ставки. Това сподели Георги Стоев, ръководещ съучастник в компания Industry Watch. „ Темата какви вложители и в кой бранш би трябвало да търсим, най-малко все още не стои пред България, защото се борим за всеки един, тъй като би трябвало да се вдигне равнището на всички райони. Разбира се, насочили сме напъните си към високотехнологичните браншове, които носят и висока стойност, само че следим развиване и при логистиката. Трябва да се работи и с микро, дребните и междинните предприятия, тъй като те са от извънредно значение за стопанската система “, добави той. Компаниите към този момент желаят да дойдат наготово, за към 10 месеца да построят работещо дружество, за което би трябвало да се обмислят и законодателни промени, тъй като единствено административното утежняване на процедурите губи толкоз време. Това стана ясно по време на срещата.
В разискването на бизнес развиването в Старозагорско участваха още народни представители, общински съветници, представители на разнообразни браншови организации и други.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР