Стара Загора. Най-новите достижения на европейското кино представи Седмото издание

...
Стара Загора. Най-новите достижения на европейското кино представи Седмото издание
Коментари Харесай

Българският „Ага“ спечели „Златната липа“ за най-добър филм

Стара Загора. Най-новите постижения на европейското кино показа Седмото издание на Международния кинофестивал " Златната липа " 2019. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . В продължение на пет дни старозагорци и посетители на града можеха да се насладят на прелестни филми и отлична актьорска игра.
Международно жури с ръководител Илиян Джевелеков разгласи през днешния ден отличените ленти.
В категория най-хубав филм премията сграбчи филмът „ Ага “ копродукция България/Германия/Франция, с режисьор Милко Лазаров. Филмът преглежда живота на двама ескимоси – Нанук и Седна. Дъщеря им Ага е напуснала ледената пустота от дълго време, само че откакто Седна се разболява, Нанук взема решение да извърши последното и предпочитание – да откри Ага.
Призът за най-хубава мъжка роля се присъжда на Михаил Апросимов за ролята му във кино лентата “Ага “. За най-хубава актриса бе избрана Халидора Геирхартсдотир за ролята й във кино лентата “Жена на война.Наградата за постановка отива при Бенедикт Ерлингсон за кино лентата “Жена на война ”.
Наградата на Съюза на българските кино дейци получи унгарският филм „ Залез ” с режисьор Ласло Немеш.
„ Повече от 10 000 души посетиха филмовите прожекции в салоните на Държавна опера и Регионална библиотека „ Захарий Княжески “ за пет дни. Всичко това кара мен и екипът на „ Златната липа “ да запретнем още веднъж ръкави и да се впуснем към осмото издание на фестивала “, сподели Магдалена Ралчева, основатели и шеф на „ Златната липа “. Тя заяви още, че за седем години са показани над 300 нови европейски филми, които са били гледани от над 100 000 фенове.
„ Работихме като тим и със сърце “, показа ръководителят на журито Илиян Джевелеков. По думите му останали два кино лентата, сред които да избират за първата премия – „ Ага “ и „ Жена на война “. Спечелил „ Ага “. „ Българското кино победи в този фестивал. „ Ага “ е освен това от кино-това е метафизика, медитация и т. н. “, безапелационен бе Джевелеков. Останалите членове на журито също потвърдиха, че това е бил най-хубавият филм. Всички те получиха плакети като самопризнание за работата им по време на фестивала.
Церемонията по награждаване стартира в 18.00 часа в залата на Държавна опера - Стара Загора.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР