Стара Загора. Националният тракийски фолклорен събор Богородична стъпка ще се

...
Стара Загора. Националният тракийски фолклорен събор Богородична стъпка ще се
Коментари Харесай

Стара Загора: Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка” ще се проведе на 26 и 27 август

Стара Загора. Националният тракийски фолклорен събор „ Богородична стъпка ” ще се организира на 26 и 27 август, оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Организатори са Община Стара Загора, Съюз на тракийските сдружения в България, Тракийско сдружение „ Одринска епопея ”, Общество за фолклор, Кметство Старозагорски минерални бани и НЧ „ Христо Ботев 1952 “. Съборът ще се организира в Старозагорски минерални бани.
Целите на мероприятието са запазване на българските национални обичаи и традиции – извор на непреходната мощ на българския корен и дух, носещи посланията на националната ни просвета, както и разпространение на естествения феномен „ Богородична стъпка ” и богатото културно-историческо завещание в региона на Старозагорските минерални бани.

Община Стара Загора разгласи изискванията за присъединяване в събора:
- групи, представящи национални обичаи и традиции – един бит в границите на 10 минути.
- фолклорни певчески и инструментални групи – до две творби – с обща дълготрайност от 5 до 8 минути.
- танцови групи и ансамбли – стратегия в границите на 10 минути
- самостоятелни реализатори (до двама от колектив) - една мудна и една бърза ария с обща дълготрайност до 5 мин. за всеки самостоятелен реализатор.
Ще се съблюдава осъществяванията да не надвишават посоченото в регламента времетраене. Организаторите си резервират правото за промени на времетраенето на изявите, според от броя на поръчките за присъединяване.
Изявите ще са на две подиуми, като уредниците дефинират кои участници на коя сцена ще се явят.
Организаторите издават стратегия на събора, в която се включват всички сформира и реализатори, подали предварителна поръчка до 14 август 2017 година, като дефинират сцената и часа на явяване. Програмата ще бъде изпратена по пощата на всички участници, подали в точния момент поръчки.
При идването си в деня на събора – 26 или 27 август – участниците са длъжни да оповестят за наличието си в Щаба на събора.
30 минути преди оповестения в програмата час на явяване на сцената, участниците би трябвало да се показват на комендантите на съответната сцена. Всички коменданти на подиуми и уредниците носят отличителни баджове.
При вероятно пропускане на реда на явяване от страна на участниците, същите ще се явят или във време, несъмнено им от комендантите по сцена или в края на програмата на съответната сцена.

За гостите и участниците на събора се провеждат:
- Детски пленер „ Майсторете ръчички, за наслада на всички ”
- Детско ателие “Приказки за шевицата ”. Етнограф ще запознае децата със символиката на българската шевица. Децата ще оцветяват специфични шаблони с разнообразни шевици.
- „ Селски двор ” – показване на българския обичай и обичайната просвета
- Изложба-базар „ Улица на занаятите ”, демонстрации на занаятчийски умения
- Демонстрация и проучване на фолклорни танци и други
- „ Народни игри за деца “
- „ Костюмът от нас, фотото от Вас “ – атрактивен ъгъл за фотоси
- Изложба на Регионален исторически музей Стара Загора
- Спектакъл „ Багатур “ на едноименната Прабългарска школа за оцеляване
- „ От раклата на баба “ - галерия на достоверни носии
- Безплатно проведено посещаване на естествения феномен „ Богородична стъпка “
Разноските за пътешестване, храна и нощувки са за сметка на участниците. Същите могат да употребяват наличната хотелска база на Старозагорските минерални бани.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР