Стара Загора. Над 12 тона ненужни дрехи, обувки и домашен

...
Стара Загора. Над 12 тона ненужни дрехи, обувки и домашен
Коментари Харесай

Стара Загора: Над 12 тона ненужни дрехи, обувки и текстил са предадени за оползотворяване до момента в града

Стара Загора. Над 12 тона ненужни облекла, обувки и домакински текстил са събрани, сортирани и предадени за оползотворяване до сегашния миг в Стара Загора. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . В поставените за задачата контейнери са събрани 4 тона през месец август и 8 тона през месец септември.
Проектът TexCycle има подготвеност да дава безплатно облекла на хора, които се нуждаят от тях, при подаване на информация от страна на институциите за обществено подкрепяне в Община Стара Загора. Той започва на 9 август 2018 година. в Стара Загора с разполагането на 5 профилирани контейнера на комфортни, леснодостъпни и отзивчиви места.
Поради огромния интерес на жителите обсега на системата за разделно събиране за оползотворяване на ненужни облекла, обувки и домакински текстил се уголемява. На 2 и 3 октомври бяха ситуирани още четири контейнера на следните местоположения:
1. В непосредственост до парк „ Зелен чеп “ е подложен втори контейнер;
2. В кв. „ Зора “ на пресечката на ул. „ Златен клас “ и ул. „ Камчия “;
3. Северно от пресечката на ул. „ Стефан Караджа “ и ул. „ Ген. Гурко “ до източната ограда на Детска градина № 9 „ Светулка “;
4. квартал „ Три чучура юг “ против бл. 54.
Контейнерите са ясно обозначени с надпис „ Дрехи и обувки “. В тях могат да се слагат облекла, обувки, чанти, колани и домакински текстил. Върху контейнерите са изписани указания за потреблението им и номер за връзка при нужда от спомагателна информация. С цел повишение на успеваемостта на системата е желателно облеклата да са изпрани и да бъдат сложени в торба.
Обслужването на контейнерите се реализира два пъти седмично, а при нужда и с по-голяма периодичност от компания „ Евротекс “ ЕООД, с която Община Стара Загора има подписан контракт. „ Евротекс “ ЕООД се грижат и за по-нататъшното оползотворяване на текстилните артикули, с цел да се затвори виталния им цикъл по екологичен метод и те да бъдат употребявани още веднъж. Част от текстилните материали се употребяват като памучни парцали за разчистване в промишлеността. Отпадъците, които не са годни за повторна приложимост се предават за преработване или друго оползотворяване в профилирани съоръжения. Част от материите – най-вече пуловери и други плетива, се рециклират като вторични прежди, от които се създават нови текстилни произведения.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР