Стара Загора има потенциал да бъде един от иновационните хъбове

...
Стара Загора има потенциал да бъде един от иновационните хъбове
Коментари Харесай

Стара Загора има потенциал да бъде един от иновационните хъбове в Европа

Стара Загора има капацитет да бъде един от иновационните хъбове в Европа и концепцията за виртуална действителност дава доста съответна вероятност. В това отношение може да разчитате на цялостна поддръжка, даде обещание еврокомисар Мария Габриел в Стара Загора по време на форума „ Киберсигурност и подправени вести ”. 

Еврокомисарят напомни, че една от огромните цели на Европейска комисия е до края на 2020 година във всяка област на Европа да се сътвори цифров иновационен хъб. „ Стара Загора дава огромна поръчка за нововъведение и за доста сила при осъществяването на подобен план ”, добави Габриел.

По думите й, двете тематики на форума - киберсигурност и подправени вести, са измежду най-високопоставените точки в европейския дневен ред. „ Това носи едно мощно обръщение - да бъдем мобилизирани и да носим отговорност.

Необходимо е да имаме фундаментални правила - каквото и да вършим в битката с подправените вести, то би трябвало да става, уважавайки две от главните ни полезности - свободата на изложение и правото на достъп до информация ”.

-->

Преди ден в Брюксел стана ясно, че Европейската комисия е основала система за ранно предизвестие за подправени вести по време на изборите за Европейски парламент. Според журналиста от Дарик Радио Кирил Вълчев сходна система крие опасности.

“Изграждането на каквито и да било системи и регулации ориентирани против подправените вести, изключително по време на избори, крие големи опасности . Много е елементарно когато една вест е неуместна за някого да се разгласи за подправена .

Точно по тази причина решението на този проблем не минава през никакво законодателство, нито през основаването на каквито и да е органи или “проверители ”, които да дефинират вярна или погрешна е дадена вест. ”

Вълчев моли за друго решение на казуса с подправените вести -  образованието. “Хората би трябвало да се научат да разпознават лъжата от истината. Това значи – ревизира се коя е медията , където е оповестена новината, по-късно се ревизира кой е създателят и кои са източниците на информация.

Накрая е добре да се прочете най-малко първия абзац на новината, чието заглавие е привлякло читателя, с цел да се види дали има нещо общо сред заглавието и текста по-надолу ".

Разпознаването и избягването на подправени вести зависи от самите нас, заключи журналистът и добави , че " има медии и създатели, на които може да се има вяра, има и такива, на които би трябвало да се ревизира дали може да се има вяра ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР