Стара Загора. Достъпност на хората със зрителни увреждания до културното

...
Стара Загора. Достъпност на хората със зрителни увреждания до културното
Коментари Харесай

Стара Загора: В Регионалния исторически музей беше открит Център с брайлови модули

Стара Загора. Достъпност на хората със зрителни увреждания до културното завещание на Стара Загора осигуриха от Регионалния исторически музей в Стара Загора. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Там беше открит Център с брайлови модули, който обезпечава опция на незрящи да се допрян до артефакти и постижения на българската живопис.
„ За нас културното завещание би трябвало да е налично за всички, както изисква член 186, алинея 3 от Закона за културното завещание за гарантиране на еднакъв достъп на гости със характерни потребности “, изясни шефът на музея Петър Калчев. Той благодари на Дина Желева, ръководител на Регионалната организация на Съюза на слепите в Стара Загора за оказаната помощ при адаптирането на модулите в музея.
„ Благодарен съм на Община Стара Загора за дадената опция. Ние сътворяваме 3D модели на исторически обекти и 3D щемпел на тактилни (чрез докосване) плочки за хора с повредено зрение, съпроводени с брайлови анотации. Картините, които са тук, са 3D релефни модели с изпъкнали очертания и прибавени брайлови знаци вътре във фигурите, както и брайлова анотация за наличието “, изясни проф. Димитър Карастоянов от Българската академия на науките, който е старозагорец. Той заяви още, че се създава и брайлов екран за компютър, с цел да могат хората с повредено зрение да работят с него.
„ Програмата следва да се уголемява. Това ще ни направи първи в България и водещи в Европа в 3D форматите за незрящи. Идеята е новаторска и внедряването и в Регионалния музей е доста положително решение “, сподели Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.
Хората с повредено зрение в Стара Загора ще могат да се насладят на картините: „ Спасяването на Самарското знаме “, „ Защитата на Орлово гнездо “, „ Залавянето на Левски “ и „ Ръченица “ на Иван Мърквичка. Освен това на четири специфични маси на три равнища в музея са ситуирани артефакти от историята на Стара Загора, съпроводени с тактилни плочки с пояснения за всеки обект.
Незрящи старозагорци с боязън пристъпиха към предоставените им картини и музейни съкровища. „ Уникално е. Много добре се разчита “, споделиха те. „ Ние сме апостоли, мечтали сме по тази причина и се надяваме планът да продължи “, разяснява Дина Желева.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР