Стара Загора. Държавата ще помогне за изграждането на индустриална зона

...
Стара Загора. Държавата ще помогне за изграждането на индустриална зона
Коментари Харесай

Стара Загора: Започва изграждането на индустриална зона „Загоре“

Стара Загора. Държавата ще помогне за построяването на индустриална зона в Стара Загора, тъй като това ще даде подтик за ново развиване в района, който е една от топ дестинациите по икономическо развиване. Това стана ясно през днешния ден на по време на полемиката „ ДА! На българските региони-инвестиционна дестинация Стара Загора “, проведена от вестник „ Стандарт “ в партньорство с Общината и бизнеса в града, оповестиха от пресцентъра на Общината .
„ Инициативата за основаване на индустриална зона в Стара Загора започва преди няколко месеца. Идеята е да разтеглим развиването на бизнеса, да притеглим вложители, които да получат положителни терени, с добра инфраструктура, да получат административни облекчения – тъй че да осигурим бърза писта за работа “, сподели кметът на Стара Загора Живко Тодоров. По думите му опитът на Пловдив, където към този момент се задъхват, би трябвало да се употребява и естествено да продължи към Стара Загора. Предложен е общински терен от 110 дка на околовръстния път (бившето опитно поле). На последната сесия на Общинския съвет тази земя е апортирана в ново сдружение, където страната ще се включи с парична вноска, съответна на оценката на апортираната земя. С парите ще се построи инфраструктурата. Целта е обезпечаване на работни места, привличане на вложители и разширение на капацитета с околните градове като Димитровград, Хасково, Сливен, Ямбол, откъдето могат да се привлекат фрагменти. „ Бизнесът желае да се включи с персонално присъединяване. Това е нов модел на взаимна работа на институциите, посредством който ще се осъществя крайната цел-привличане на вложители “, сподели още кметът. Той посочи, че не се търсят вложители, които ще обезпечават стотици работни места, а такива, чието произвеждане е с висока добавена стойност, с високи заплати и квалифицирана работна ръка. В Стара Загора има добре готови младежи, които могат да вземат участие в развиването на индустриалните зони и стопанската система в града ", сподели още той.
„ Има воля доста бързо да се вземат решения. Министерство на стопанската система ще бъде разполагаем за поддръжка на плана “, съобщи Лъчезар Борисов, зам.-министър на стопанската система. Според него при съществуване на капиталов интерес, може да се включи процедура по Закона за поощряване на вложенията и вложителят да даде средства за създаване на инфраструктурата. Според зам.-министъра идната стъпка е основаване на икономическа зона и на терена на бившето летище. Той напомни, че Министерски съвет трансферира ръководството на 110 дка от земята там на държавната „ Българска консолидационна компания “, следва и останалите да влязат в капитала на държавното сдружение. Опциите за летището са да се работи парче по парче до създаване на инфраструктурата, да се търси публично-частно партньорство или пилотен вложител, която да построи инфраструктурата. Според Борисов с навлизането на дигитализацията и в търговията Стара Загора може да се трансформира във значим логистичен хъб.
„ Единодействието постоянно е причина за триумф. Ще доведем до дъно плана благодарение на Министерство на стопанската система “, даде обещание кметът Живко Тодоров. Той още веднъж изиска продължение на децентрализацията и промени в Закона за публично-частното партньорство.
На форума се разискаха и проблемите свързани с неналичието на фрагменти за стопанската система. Своите рекомендации за решение на казуса дадоха представители на бизнеса от района. Зорница Русинова, зам.- министър на труда и обществената политика, приказва за пазара на труда в страната и района и за стратегиите в помощ на бизнеса. Изпълнителният шеф на Българската организация за вложения Стамен Янев оповести, че има сериозен инвеститорски интерес към района.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР