Становището на Института за пътна безопасност гласи: Анализ на Института

...
Становището на Института за пътна безопасност гласи: Анализ на Института
Коментари Харесай

ИПБ изпрати становище до премиера Янев

Становището на Института за пътна сигурност гласи:

Анализ на Института за пътна сигурност демонстрира, че в интервала май-август 2021 година са починали от ПТП 221 души, което е с 64-ма души повече по отношение на същия интервал на 2020 година. И в двата интервала ограниченията, ограничаващи пътното придвижване от ковид, са били вдигнати.

В същото време специалистите на Института за пътна сигурност са установили голям брой несъответствия на новоизградени и към този момент съществуващи предпазни пътни системи /ОПС/. С писмо с вх. № 03-08-122/10.06.2021 година сме уведомили министъра на районното развиване и благоустройството госпожа Комитова като сме й предоставели единадесет на брой отчети, направени от интернационален сертифициран инспектор по пътна сигурност. Отговор до този миг не сме получили от госпожа Комитова. На 09.06.2021 година след тежка злополука на Автомагистрала " Тракия " наши специалисти са установили че на повече от 15 км. предпазна пътна система липсва единият закрепващ болт на обособените детайли на системата. С писмо № ЗДОИ-51/17.06.2021 година сме изискали от АПИ даване на монтажните и изпитателните протоколи /краш-тестовете/ на Оборотна помпена станция с изчезнал крепежен болт. На 25.06.2021 в писмо с вх. № 33-00-114/25.06.2021 година АПИ ни дава отговор, че не разполага с изпитните протоколи, тъй като те били благосъстоятелност на производителя на Оборотна помпена станция, с което съгласно тях поставеният проблем е решен.

Уведомяваме Ви, че министърът на районното развиване и благоустройството, както и подчинената й Агенция " Пътна инфраструктура " демонстрират незаконна немарливост и индиферентност по отношение на аргументирано сложени проблеми, касаещи сигурността на българските жители. Считаме, че с безотговорното си държание виновните институции са довели до гибелта на повече от 60 души.

Очакваме да предприемете незабавни дейности за премахване на установените дефицити и навреме да ни уведомите за това.

В умозаключение, специалистите на Института за пътна сигурност са уведомили за голям брой несъответствия и предходното държавно управление с министър-председател Бойко Борисов и отношението му е било същото, както и на вашите министри. Според нас това е и една от главните аргументи България в продължение на 10 години непрекъснато да е на последните места по сигурност на пътищата в Европейския съюз.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР