Становище на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни

...
Становище на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни
Коментари Харесай

Пловдив става културна ценност? Драма с покривите

Становище на Специализирания експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности (СЕСОНЦ) към Министерството на културата стресна Пловдив. С него би трябвало да бъде натрапен мораториум върху строителството и даже всеки ремонт в центъра на града под тепетата. Това стана по време на вчерашното съвещание на съвета, на което централната част на града беше оповестена за културна полезност от национално значение, съобщи „ Марица ”.

Главен покровител на предлагането е арх. Петър Петров, някогашен основен проектант на регион „ Централен “ и сегашен шеф на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН), добави изданието ". Голям спор обаче е зародил към режимите за запазване, които, в последна сметка, са останали без смяна, а окончателното решение за тях е отсрочено. 
-->
Против концепцията за мораториума остро са реагирали арх. Димитър Ахрянов, основен проектант на Пловдив, и Георги Стаменов, кмет на „ Централен “, и известни архитекти, членове на Съвета.

Според Стаменов предлагането е безогледно и преждевременно, защото е обвързвано с голяма част от жителите на Пловдив и визира капиталовата самодейност в необятна част от града. Тя обгръщат региона, заключен сред бул. „ Руски “, бул. „ Марица-юг “, бул. „ Христо Ботев “, площад „ Шахбазян “, ул. „ Родопи “. „ Ако зоната получи предпазен статут и обектите в нея се третират по Закона за културното завещание, всяка една градоустройствена разработка би трябвало да се съгласува с НИНКН. Разрешение ще бъде належащо за събарянето на всяка постройка, без значение дали ще е на „ Никола Обретенов “, или на ул. „ Хан Аспарух “. Това би довело до мораториум върху настоящата поддръжка на постройките и върху построяването на нови обекти за цялата централна градска част ", изясни Стаменов пред „ Марица ". Той подсети, че 60 % от постройките в регион „ Централен ” нямат темперамент на монументи на културата. Някои от тях към този момент са кандидатствали за саниране по Плана на възобновяване.

" Не е редно на тях да им се поставя мораториум, тъй като, в случай че притежателите решат да си ремонтират покрива, ще би трябвало да го съгласуват с НИНКН. Това е една процедура, обвързвана най-малко с 6 до 9 месеца. Ще бъде призрачен сън за елементарните жители. И около сухото ще изгори и суровото, безапелационен бе кметът на „ Централен “. Той изясни също, че пловдивчани, живеещи в центъра, ще изгубят средствата за саниране по Плана за възобновяване и развиване.

Стаменов и арх. Ахрянов са изразили паника и са поискали да се направи работна група, която да ги огледа и реши кои здания в центъра би трябвало да имат предпазен статут, вместо да се вземат прибързани решения.

Главният проектант на Пловдив е напомнил, че Общият организационен проект на града към този момент е координиран в НИНКН, утвърден е от Министерството на културата, остава да бъде прегледан от ЕСУТ и да се гласоподава в Общински съвет. Затова е призовал доста деликатно да се подхващат каквито и да е ограничения.

" Оттук нататък пътят е един - да се уточнят обектите, които имат темперамент на недвижима културна полезност, и да им се дадат режими. Сега е и моментът страната да намерения за тласъци на притежателите на тези здания ", сподели още кметът на „ Централен “ Стаменов.

Част от архитектите, които участвали  в съвещанието на експертния съвет, са декларирали, че импортираното от арх. Петров предложение е прекомерно прочувствено и ще провокира голямо напрежение. 

„ Съгласна съм с Георги Стаменов и арх. Ахрянов. Вървим след събитията. Според мен би трябвало да бъдат направени ясни режими, да се реши кои обекти пазим ”, е и коментарът на арх. Дарина Димитрова от Министерството на културата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР