Становищата в подкрепа на единствения кандидат за главен прокурор Иван

...
Становищата в подкрепа на единствения кандидат за главен прокурор Иван
Коментари Харесай

Трудово-колективна подкрепа под шаблон за Гешев

Становищата в поддръжка на единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев са писани под образец – с еднообразно наличие и леки модификации. Това показват от Българския хелзинкски комитет (БХК) в свое мнение по отношение на кандидатурата на Гешев до Висшия правосъден съвет (ВСС). Освен това мненията са от субекти (органи на правосъдната власт, ДАНС), за които законът не планува сходно пълномощие. Самият претендент не има нужните качества за заемане на поста, той не зачита съществени правила на правовата страна, настояват от БХК.

Трудовите колективи пишат

През последните месеци кандидатурата на Гешев, която би трябвало да бъде гласувана от Висш съдебен съвет след 10 дни, бе всеобщо подкрепена от прокуратури по места, регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи и ДАНС. При прегледа им се открива, че те са с идентично наличие, а някои от тях са оповестени десетина дни след оповестяването на кандидатурата на Гешев - време, което надали е задоволително за сформиране на мнение.

" Очевидно е също по този начин, че редица от предоставените мнения са идентични, като да вземем за пример тези от Разград, Кубрат и Исперих, които имат освен изцяло еднакъв текст, само че са очевидно модификации на еднакъв образец с идентично стилистично оформление на текста ", пишат от БХК. Оттам дават и различен забавен образец – поддръжката от районната и окръжна прокуратури във Видин:

" Така да вземем за пример, според мнението от районна прокуратура и Оперативна програма – Видин, чистачката и водачът, работещи при Оперативна програма – Видин, намират, че " кандидатурата на господин Иван Гешев за основен прокурор на Република България е най-подходяща и в цялостна степен дава отговор на законовите, професионалните и нравствените условия за началник на държавното обвиняване ". Преценката си тези две лица са създали на 26 юли 2019 година — едвам 11 дни откакто пленумът на Висш съдебен съвет разгласи предлагането на членовете на прокурорската гилдия за издигане кандидатурата на г- н Гешев за основен прокурор на Република България. Като не слагаме под подозрение кардиналните опция и право на тези лица да образуват свое мнение по въпроси, свързани с ръководството на правосъдната власт, бихме желали да подчертаем, че тяхното мнение по въпроса е неотносимо, както и че подписването от тяхна страна на такова едно мнение е извънредно, изключително когато се допуска оценка за професионализма и нравствените качества на някого, с който човек не работи директно и всекидневно ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР