Стандартите за безопасност не са били спазени преди пожарът да убие 11 във френски дом за инвалиди, казва прокурор

...
Прокурор казва, че изискваните стандарти за безопасност не са били
Коментари Харесай

Прокурор казва, че изискваните стандарти за безопасност не са били спазени във ваканционен дом за възрастни с увреждания след пожар, оставил 11 жертви в източна Франция

От Асошиейтед прес 10 август 2023 г., 6:45 AMFrance, каза заместник-прокурор в четвъртък.

Ден по-рано пожарът уби 10 възрастни с леки интелектуални затруднения и един човек, който ги придружаваше.

Натали Килвасер, заместник-прокурор на Колмар, каза, че първата фаза на разследването показва, че не е извършена задължителна проверка на безопасността на такова частно съоръжение за настаняване.

Говорейки по френската новинарска телевизия BFM TV, тя каза, че пожарът е тръгнал от горния етаж, но причината за него не е установена.

Сградата в елзаския град Wintzenheim е оборудвана да приеме 28 души, включително 12 на приземния етаж и 16 на горния етаж, добави тя. Той е бил оборудван с датчици за дим, добави тя.

Възрастните с увреждания бяха на почивка, спонсорирана от две специализирани асоциации. Те бяха отседнали в сградата, чийто приземен етаж беше направен от камък, а горната част на сградата беше изградена от дърво с тежки греди в традиционния стил на региона - фактор, който може да обясни отчасти защо огънят се разпространи толкова бързо.

Местната администрация на региона Haut-Rhin каза, че пожарът е избухнал в 6:30 сутринта в сряда.

Само петима от спящите на горния етаж са успели да избягат, казаха властите. Всичките дванадесет души, които бяха на приземния етаж, успяха да се евакуират.

Не бяха предоставени подробности за жертвите. Разследващите работеха по идентифицирането на телата чрез ДНК тестове, каза Киелвасер.

Това беше най-смъртоносният пожар във Франция след пожара през август 2016 г., който уби 14 души в нощен клуб в сутерен в западния град Руан.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР