Станаха ясни локациите в София, на които камери от ново

...
Станаха ясни локациите в София, на които камери от ново
Коментари Харесай

Локациите в София, на които камери от ново поколение ще ловят за висока скорост

Станаха ясни локациите в София, на които камери от ново покление ще ловат водачи за вискока скорост. Те автоматизирано ще записват номерата на колите на нарушителите и ще им се изпращат актове.

Локациите в София

Местата, на които ще бъдат ситуирани, са по главните булеварди – Околовръстното шосе, бул. „ България “, „ Черни връх “, „ Сливница “ и други Това обясни пред БНР Димитър Петров от отдел „ Управление и разбор на трафика “ в Столичната община.

Крайпътните табла, които регистрират скоростта със зелени или червени числа, дават към 5% неточности. Но оборудванията са преместваеми и с тях се картографират местата в града, където статистически стават най-вече нарушавания на скоростния режим. На базата на данните към този момент са избрани 8 местоположения, където ще се инсталират камерите за скорост в София.

Предвиждат се промени в Наредбата за образуване на придвижването по пътищата с пътни светофари.

„ Между 5 и 8 пъти се понижава прекосяването на червен сигнал както и злополуките когато има мигащо зелено. Освен това то може да се ползва и при гъвкавото ръководство на трафика. Към момента в нея още не е позволено мигащото зелено. Това за София е проблем, защото по-голямата част от светофарите в столицата работят на гъвкаво ръководство. Т. нар. таймери не са регламентирани и те могат да бъдат употребявани на по-малки и остарели, квартални кръстовища с по-слаб трафик “, изясни още Петров.

Заради непрекъснатия разбор от сензорите за потока от коли, в границите на 10 минути може да има 10 разнообразни цикъла на светофара.

„ Броячите и преди измененията в наредбата, които се оферират, бяха по този начин заложени. Те обаче не могат да бъдат употребявани на местата, където имаме така наречен гъвкаво ръководство. При него в действителност зеленият и аленият сигнал се трансформират динамично въз основата на сензори, които подават данни в действително време за натоварването по другите клонове на кръстовището. На процедура този таймер не знае какво да покаже, защото не е закрепено примерно зелено през идващите 30, 20 или 15 секунди “, сподели Петров.

Източник – БНР

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР