Станаха ясни финансовите трансфери, които общините ще получат по мярката,

...
Станаха ясни финансовите трансфери, които общините ще получат по мярката,
Коментари Харесай

Станаха ясни трансферите към общините за намаленията в обществения транспорт: За Варна са определени 1 586 742 лева

Станаха ясни финансовите прехвърляния, които общините ще получат по мярката, обвързвана с компенсациите за по-евтин публичен превоз. Постановлението, признато тази седмица от Министерския съвет (МС), бе обнародвано в днешния брой на Държавен вестник, предава Българска телеграфна агенция.

Припомня, че на съвещанието си в сряда служебният кабинет взе решение за в допълнение финансиране на общините, което да направи допустимо намаляването на цените за публичния превоз. Основните средства по мярката, която възлиза на 73 милиона лв., са от конфискуваните свръхпечалби от рафинерията в Бургас. Министерският съвет реши също да усили с спомагателни 27 милиона лв. обезщетенията за така наречен нерентабилни линии от междуселищния транспорт.

Постановлението влиза в действие от 1 февруари 2023 година.

От разбивката на прехвърлянията по области и общини се вижда, че за София-град са планувани общо 2 385 332 лв.. Община Пловдив би трябвало да получи 1 441 739 лв., за Варна са избрани 1 586 742 лв., за Бургас - 1 961 052 лв..

Пълната таблица с избраните прехвърляния към общините в България може да се види тук:

Постановлението на Министерски съвет гласи, че кметовете на общини дават средствата на превозвачи, с които общините имат подписани контракти по автобусни линии. Тези средства ще би трябвало да компенсират понижените доходи на превозвачи от понижените цени за транспорт. 

Според решението на държавното управление от сряда, децата до 10 години ще пътуват гратис в публичния превоз. 

Всички учащи ще пътуват със 70% понижение, усилват се обезщетенията на превозвачите за понижените карти и билети за пенсионери.

На вчерашната среща в Министерството на превоза и съобщенията между отрасловия длъжностен министър Христо Алексиев и представители на Националното съдружие на общините. На нея бяха дадени съответни инструкции към кметовете, с цел да може мярката да влезе в действие оптимално бързо и дейно. Столичният кмет Йорданка Фандъкова дефинира решението на държавното управление като добра концепция, само че добави, че детайлностите би трябвало да бъдат разисквани в елементи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР