Стана ясно, че Брюксел е заявил на Словакия, че рискува

...
Стана ясно, че Брюксел е заявил на Словакия, че рискува
Коментари Харесай

ЕС остро скръцна на Словакия

Стана ясно, че Брюксел е декларирал на Словакия, че рискува да нанесе " непоправими вреди " на правовата страна. Предупреждението на Европейски Съюз пристигна преди словашкият парламент да утвърди правните промени, които съгласно критиците имат за цел да защитят политическите и бизнес съдружници на премиера Фицо, пише tribune.bg.

Словашкият информативен канал SME заяви, че предходната седмица европейският комисар по правораздаването Дидие Рейндерс е изпратил писмо до държавното управление на Роберт Фицо, в което го е призовал да не форсира приемането на законодателния пакет в Народното събрание.

Искането не е било взето под внимание и измененията, включващи унищожаване на специфичната прокуратура, която се занимава с корупцията по високите етажи на властта,

понижаване на наказванията за финансови закононарушения и редуциране на давностния период за обезчестяване,

са признати с малко болшинство на 6 февруари.

Опозиционните партии и десетки хиляди словашки жители, които стачкуваха против промените на манифестации в цялата страна през последните седмици, настояват, че измененията са равносилни на прошка за близкото обграждане на Фицо и ще попречат на следствията.

Рейндерс е споделил на словашкия министър на правораздаването Борис Суско, че Комисията ще бъде принудена да реагира на измененията в правосъдната система, защото те ще окажат въздействие върху аспекти на европейското право и евентуално върху финансовите ползи на Европейски Съюз.

Словакия е застрашена в най-хубавия случай от правосъдно дело в Европейския съд и санкция,

а в най-лошия - от прекъсване на средствата от Европейски Съюз по така наречен изискване за господство на закона - механизъм, който към този момент беше прибавен против Полша и Унгария.

Президентът на Словакия Зузана Чапутова, която има право на несъгласие върху новото законодателство, назова промените " неприятна вест за Словакия и всички нейни жители " и съобщи, че обмисля " всички вероятни способи за деяние ", с цел да подсигурява, че те няма да влязат в действие.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР