Стафидите без или със семки имат най-голяма употреба в кулинарията

...
Стафидите без или със семки имат най-голяма употреба в кулинарията
Коментари Харесай

Стафидите са идеални в съчетание с месо

Стафидите без или със семки имат най-голяма приложимост в кулинарията на Средния и Близкия Изток, а също и в Средиземноморието. Познати са четири типа стафиди.

Светлите, дребни стафиди без семки са от сладки сортове грозде. Този тип се употребява основно като добавка за подготвяне на тестени или десертни произведения.

Тъмните, съвсем черни или сини стафиди, а най-често тъмнокафяви са без семки. Те се употребяват най-вече за изработката на кексове и козунаци.

Светлите зеленикави стафиди с една семка се употребяват при изработката на разнообразни типове питиета и като добавка към ризото или месни ястия.

Едрите месести стафиди с доста сладостен и прелестен усет, които имат две-три огромни семки, се употребяват за подготвяне на разнообразни питиета.

За да приготвим фамозната италианска фокача с ябълки и стафиди за 6 порции, ще са ни нужни: 225 г брашно, 100 г стафиди, 1 чаена чаша прясно мляко, 3 ябълки, 25 г бирена квас, 1 с. л. захаросани портокалови кори, 1 с. л. захар, 1 чаша ракия, 3 с.л растително масло и 2 ч.л. пудра захар.

Стафидите би трябвало да се наквасен в ракията и да се изцедят. Маята и захарта се разтварят в затопленото мляко. Една ябълка се настъргва, а останалите се нарязват на тънки кръгчета.

 Стафидите са идеални в комбиниране с месо

Брашното се смесва с изцедените стафиди, портокаловите корички и настърганата ябълка. На струйка се прибавя млякото с разтворената бирена квас и се замесва безпрепятствено еднородно тесто.

Оформя се на топка и се оставя на хладно за половин час. След това се разделя на топчета, огромни колкото мандарини и се разточват питки с диаметър 5 см. Слагат се върху салфетка и се изчакват най-малко 5 минути, с цел да бухнат.

В бездънен тиган се нагорещява олиото. Питките се запържват от двете страни до златисто. Слагат се на салфетка, с цел да се отцедят от мазнината. Посипват се с пудра захар. Сервират се топли или студени, гарнирани с кръгчетата фино нарязана ябълка.

С необикновен, само че доста прелестен усет е задушеното месо със стафиди. Необходим е половин кг свинско или телешко месо, две глави кромид лук, два моркова, половин чаша бяло вино, 100 мл олио, шепа стафиди, сол и черен пипер.

Лукът и морковите се нарязват на дребно. Маслото се загрява в тенджера и се запържват до златисто морковите и лукът. Добавят се стафидите и виното и се задушават 5-7 минути.

Слагаме измитото и нарязано на кубчета месо в тенджерата и досипваме половин чаша вода. Задушаваме 30-40 минути, като прибавяме вода, когато е належащо. Когато месото е готово, прибавяме солта и черния пипер. Оставяме още 5 минути да се задуши и ястието е готово.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР