Стачкуващи нигерийски лекари ще започнат общонационален протест заради неудовлетворени искания на лидера на страната

...
Лекари от нигерийски обществени болници, които са в стачка от
Коментари Харесай

Лекари от нигерийски обществени болници, които са в стачка от миналата седмица, казват, че ще започнат национална протест, обвинявайки президента на страната, че пренебрегва техните искания за по-добри условия на труд

От CHINEDU ASADU Associated Press, 5 август 2023 г., 16:51 Нигерия (AP) — Стачкуващите нигерийски лекари в събота казаха, че ще започнат национален протест, обвинявайки новоизбраният президент на страната за пренебрегване на техните искания за по-добро заплащане, по-добри условия на труд и изплащане на дължимите доходи.

Протестът, планиран да започне в сряда, добавя към други предизвикателства изправяйки се срещу президента на Нигерия Бола Тинубу, който ръководи усилията на Западноафриканския регионален блок на ECOWAS — който той председателства — за възстановяване на демокрацията в Нигер след преврата миналата седмица.

протестът стана необходим, „за да притиснем нашите искания, които до голяма степен бяха пренебрегнати от нашето основно министерство и федералното правителство“, пише д-р Инокентий Орджи, президент на Нигерийската асоциация на лекарите-резиденти, в писмо от 5 август до министерството на страната на здравеопазването, копие от което беше предоставено на Асошиейтед прес.

Местните лекари са дипломирани стажанти, предоставящи критични грижи в обществени болници в Нигерия, която има една от най-ниското съотношение лекари към пациенти в света, с двама лекари на 10 000 жители, според Нигерийската медицинска асоциация.

Местните лекари са в стачка от 26 юли да протестират срещу неизплатени заплати и да искат подобряване на заплащането и условията на труд. Но вместо да изпълни исканията им, националното министерство на здравеопазването насочи срещу тях политика „без работа, без заплащане“ заедно с други „наказателни мерки“, каза Орджи пред Асошиейтед прес.

В писмото си до министерството на здравеопазването лекарите казаха, че също ще пикетират държавни служби и други институции, докато исканията им не бъдат изпълнени.

„Ние сме наранени че вместо да полагат истински и съгласувани усилия за разрешаване на предизвикателствата, довели до (стачката) въпреки многократните ултиматуми, нашето основно министерство и федералното правителство избраха да демонизират местните нигерийски лекари вместо това след всичките им жертви и патриотизъм“, се казва в писмото.

Планираният протест следва подобна демонстрация по-рано тази седмица от нигерийски профсъюзи, протестиращи срещу рязко растящите разходи за живот в най-населената страна в Африка.

Някои от политиките, въведени от Тинубу, след като той встъпи в длъжност през май, допълнително притиснаха милиони в Нигерия, които вече се бореха с нарастващата инфлация, която възлизаше на 22,7% през юни, и 63% ниво на многоизмерна бедност.

„Тази страна седи върху буре с барут (и) фокусирането върху местните проблеми ще бъде по-добре за него,“ Д-р Еронду Ннамди Кристиан, постоянен лекар в югоизточния щат Абия, каза за усилията на Тинубу в Нигер: „Благотворителността започва у дома.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР