Срутиха „Караджовата къща“ в Асеновград, вписана в списъка с паметниците

...
Срутиха „Караджовата къща“ в Асеновград, вписана в списъка с паметниците
Коментари Харесай

Срутиха паметник на културата в Асеновград

Срутиха „ Караджовата къща “ в Асеновград, вписана в листата с паметниците на културата на България. Сградата се намира на улица " Крепостна стена " №14 в града. Оправдаха се терзанията на група асеновградчани, които още в края на август тази година сигнализираха, че постройката към този момент е в частни ръце и следва разрушение на целостта и достоверния ѝ тип.
Малко последователност на очевидно обречената идея - жителите, заели се с проблема, алармираха за протичащото се посредством писмо до общинската администрация в Асеновград и Министерството на културата. Отговор от страна на държавното ведомство към асеновградчани и досега липсва. След сигнала, общинските управляващи на Асеновград също изпратиха писмо до Министерството на културата с искане за мнение и наставления за следващи дейности, по отношение на ориста на „ Караджовата къща “. Тогава бе назначена специфична комисия, която извърши оглед. А мнението, което оповестиха обществено от локалната администрация бе, че ремонтът, който притежателите на обекта са почнали, се прави според условията на Закона за културното завещание.
Три месеца по-късно „ Караджовата къща “ в Асеновград към този момент е изцяло опустошена. Бутнат е покривът ѝ и целият втори етаж, който с типичните си достоверни орнаменти символизираше тогавашния станимашки живот. Така почина още един спомен от културното завещание на Асеновград. А дребните асеновградчани ще научават за него единствено от фотоси и разкази. Бавно, само че несъмнено и ясно се заличава асеновградската история. Какво ще бъде издигнато на мястото на „ Караджовата къща “ в Асеновград към този момент не е ясно. Екипът на Actualno.com насочи питане до градската администрация и незабавно, откакто бъде оповестено мнение по проблема, ще Ви осведомяваме.

В постовете си из обществената мрежа асеновградчани се питат дали същата орис ще последва и останалите монументи на културата в града.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР