Сроковете за ловуване да се променят със заповед на министъра

...
Сроковете за ловуване да се променят със заповед на министъра
Коментари Харесай

Двама министри и директор решават сроковете за ловуване

Сроковете за ловуване да се трансформират със заповед на министъра на земеделието, храните и горите в случаи на епизоотии, каквато е Африканската чума по свинете. Това плануват признатите на второ четене промени в Закона за лова и запазване на дивеча. В зала гласоподаваха 149 народни представители, от които 145 бяха " за ", а четирима се въздържаха.

Заповедта на отрасловия министър ще се издава след координиране с министъра на околната среда и водите, по предложение на изпълнителния шеф на Изпълнителната организация по горите или на изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните. Обжалването на заповедта няма да стопира нейното осъществяване.

Промените в закона се стимулират с вредите, които се нанасят вследствие на увеличението на запасите от дивеча при възникването на усложнена епизоотична конюнктура.

В хода на разглеждането на текстовете Филип Попов от " Българска социалистическа партия за България " уточни, че се основава някакво чувство за бърза реакция, за пожароопасност, защото въпросните разпореждания влизат в действие незабавно след обнародването им в Държавен вестник. " Защо се прави това бързане, за какво откакто един път това Народно заседание одобри закон, с който разпореди на министъра сходни пълномощия, той се отхвърли от тях? Влезе Африканската чума по свинете /АЧС/ в България и в този момент постфактум бързаме с този закон. Той кардинално е добър като текстове, само че не е своевременен ", разяснява Попов.

Колегата му Драгомир Стойнев означи, че Народното събрание преглежда законопроект, който не е импортиран в Министерски съвет. " Министерски съвет още веднъж трансферира топката към Народното събрание, а Народното събрание няма безусловно никаква виновност за разразилата се африканска чума. Това е напълно виновност на Министерство на земеделието, тъй като преди няколко години то проспа този миг ", уточни Стойнев.

По думите му в продължение на три-четири години се знае, че АЧС настава към страната и единственото, което е подхванато, е построяването на телена ограда. Той бе безапелационен, че за хаоса и рецесията, виновност носи политическа партия ГЕРБ, а ограниченията са ненавременни.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР