Срокът за увеличението на капитала на ПИБ е удължен до

...
Срокът за увеличението на капитала на ПИБ е удължен до
Коментари Харесай

ББР и "хикс" още не са платили новите акции на ПИБ

Срокът за нарастването на капитала на ПИБ е продължен до 3 юли  
Срокът за нарастването на капитала на „ Първа капиталова банка “ е бил продължен.  Това гласи известие на банката, публикувано от  фондовата борса. Новата последна дата, до която кандидат-акционерите трябва да внесат парите, е 3 юли. Вчера, на 25 юни, изтече предходният период. Правителството към този момент разгласи, че държавната ББР ще придобие 70% от  новата емисия на ПИБ срещу 141 млн. лв.. Бе обявено, че останалите 30% са  пожелани от частен вложител (или инвеститори),  само че кой или кои са те, остава мистерия.  

 

Проверка в уеб страницата на Централния депозитар сподели, че към 01:00 ч. на 26 юни 2020 г. никой от деклариралите се претенденти не е направил заплащане, очевидно има потребност от организационно време за заплащане на парите, по тази причина срокът е продължен до 3 юли, или с 8 дни, коментира  " Инвестор ".

 

" Придобиването на акции на „ Първа капиталова банка “ АД от ББР е извънредно значима договорка за нас, както и за влизането ни в еврозоната ", изясни преди две седмици министър председателят Бойко Борисов.

Укрепването на капитала на ПИБ е едно от изискванията за допускането на България в чакалнята за еврото.  

„ Целта ни е юли този развой да приключи и българите да спрат да се плашат, че някой ще им банкрутира банките. С големи старания съумяваме да върнем милиарди назад. Затова се постанова през днешния ден да приемем една точка - тя е отчет за дейности по придобиване на акции от нарастването на капитала на „ Първа капиталова банка “ АД. Това беше последното условие, с цел да е цялостна сигурността на тази банка ", изясни министър председателят Борисов на 12 юни, когато държавното управление утвърди влизането на Българската банка за развиване като краткотраен акционер в Първа капиталова.  Тогава той и финансовият министър Владислав Горанов подчертаха, че след време ПИБ ще изкупи акциите на ББР и страната ще е на облага от печели от присъединяване си в частната банка.  

Един от най-спорните моменти в интервенцията е високата цена на ациите на ПИБ. Новата емисия бе препоръчана по 7 лева, докато старите акции на Първа капиталова банка се котират на борсата по под 3 лева за брой. Затова не е чудно, че  не се изви опашка от претенденти и се наложи държавната ББР да се включи в аукциона.  

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР